Про результати роботи запорізьких аудиторів на брифінгу розповів ачальник управління Східного офісу Держаудитслужби в Запорізькій області Геннадій Ващенко.

Йшлося про підсумки роботи за минулий рік, резонансні ревізії, аудити, моніторинги та перевірки закупівель.

Так за 2023-й рік фахівці управління, незважаючи на перепони війни, провели 572 заходи державного фінансового контролю, з них 23 ревізії, 16 перевірок закупівель, 7 аудитів, 526 моніторингів закупівель.

Втрати фінансових і матеріальних ресурсів встановлено на 31 об’єкті контролю на загальну суму понад 231 млн гривень.

Зокрема:

– недоотримання фінансових ресурсів – 97,4 млн грн;

– незаконні витрати – близько 106 млн грн ;

– нецільові витрати – 4,8 млн грн ;

– недостачі матеріальних ресурсів – 23,4 млн гривень.

Під час 7 державних фінансових аудитів встановлено факти неефективних управлінських дій, рішень або ризикових операцій, що призвели до упущених вигод чи неотриманих доходів або непродуктивних чи зайвих витрат, на загальну суму майже 1,2 млрд гривень.

Серед таких фактів – упущені вигоди або неотримані доходи на загальну суму 600,6 млн грн, а також непродуктивні чи й взагалі зайві витрати на загальну суму майже 600 млн гривень.

За результатами вжитих заходів протягом 2023 року забезпечено додаткове надходження коштів до бюджетів та бюджетних установ, підприємств та організацій, відшкодування незаконних, нецільових витрат та недостач на загальну суму понад 40 млн гривень.

До правоохоронних органів передано 32 матеріала заходів контролю, за результатами яких розпочато 13 досудових розслідувань, вручено 11 письмових повідомлень про підозру у вчиненні кримінального правопорушення. За порушення фінансової дисципліни до адміністративної відповідальності притягнуто 29 посадових осіб.

До порушників фінансово-бюджетної дисципліни застосовано 5 заходів впливу у вигляді зупинення операцій з бюджетними коштами, зменшення асигнувань та попередження про неналежне виконання бюджетного законодавства. Керівники місцевих органів влади та місцевого самоврядування, підприємств, установ та організацій прийняли 23 управлінських рішення та врахували 41 пропозицію за результатами державних фінансових аудитів.

Від впровадження наданих аудиторами пропозицій (рекомендацій) отримано економічний ефект у сумі майже 113 млн гривень.

До Державної служби фінансового моніторингу України для запобігання та протидії легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, надіслано відомості про виявлені фінансові операції, що підлягають фінансовому моніторингу, на суму майже 306,6 млн гривень.

Упродовж 2023 року було проведено моніторинг 526 процедур закупівель товарів, робіт та послуг загальною вартістю понад 3,3 млрд гривень. За результатами моніторингів аудитори встановили порушень за процедурами закупівель вартістю майже 1,5 млрд грн та попередили витрачання коштів за проведеними з порушеннями закупівлями вартістю 581,7 млн гривень. Зокрема, через виявлені порушення відмінено 84 торги на суму 220,6 млн грн, розірвано 34 договори на суму майже 361,1 млн гривень.

За порушення законодавства про здійснення закупівель товарів, робіт та послуг за державні кошти 19 протоколів направлено до судових органів для прийняття рішення про притягнення до адміністративної відповідальності, 11 осіб притягнуто до адміністративної відповідальності, – повідомили у пресслужбі управління Східного офісу Держаудитслужби в Запорізькій області.