У КНП «Пологовий будинок №3» розгорнули укриття, обладнане всім необхідним. В разі чого тут можна не тільки протриматися якийсь час, а й прийняти пологи і надати належну медичну допомогу породіллям і новонародженим. Одночасно вмістити тут можуть до 200 осіб – як пацієнтів, так і персонал закладу.

Раніше просторе підвальне приміщення було захаращене різним непотребом. Оскільки війна поставила під питання успішний перебіг пологів, а також безпеку життя породіль і новонароджених, у закладі прийняли рішення облаштувати укриття належним чином, аби бути готовими до виникнення будь-яких екстрених ситуацій. Тим паче, в цьому ж 3-му пологовому будинку від початку ворожого вторгнення одна жінка таки народила в укритті.

Тож наразі це – діюче й комфортне укриття під час повітряних тривог. Тут є операційна з окремою душовою кімнатою та санвузлом, також санвузол для персоналу та пацієнтів, місця для відпочинку породіль з дітьми. Працює генератор. Є запаси ліків, їжі, дитячого харчування, води – питної та технічної – які щотижня оновлюються, а також набори для її фільтрації . Кожну тривогу за бажання жінки спускаються в укриття.

– Ця кімната – основна – зокрема, вже повністю готова. Тут зробили вентиляцію, провели електроенергію, встановили бойлер для безперебійної подачі гарячої води, обладнали душ і санвузол, а також все необхідне для прийняття пологів. Також тут є два ліжка – на випадок, якщо раптом дві жінки народжуватимуть одночасно, а також все необхідне обладнання. Ось, готові запаковані набори для пологів, починаючи від витратних медичних матеріалів і закінчуючи одягом для новонародженого, – розповіла виконуюча обов’язки медичного директора КНП «Пологовий будинок №3» Євгенія Полякова.

На випадок пологів під час тривоги у закладі заготували портативні пакунки з необхідним обладнанням, надані благодійниками з-за кордону. Їх доукомплектували і спустили в укриття. Кожен з них містить доплер для прослуховування серцебиття плоду, спеціальний ліхтарик, окуляри, антисептик, рукавички та інше. Передбачили медики реанімаційне обладнання та кисневі концентратори. Окремо також підготували одяг для новонароджених, спальні мішки для обігріву породіль і новонароджених.

Також в операційній встановили додаткові обігрівачі, аби в разі потреби довести температуру приміщення до оптимальних для мами і дитини 25 градусів.