При Запорізькій міській раді відбулось чергове засідання комісії з питань перейменування топонімів, яка обрала нові назви для перших 20 вулиць Запоріжжя. Автоклубна, Святослава Хороброго, Олешківська, Маєткова, Новомиколаївська, Вільнянський провулок, — вулиці під такою назвою можуть з’явитися у Запоріжжі.

Про це розповів учасник робочої комісії, історик Віктор Філас, – повідомляє Суспільне. Запоріжжя.

Нові імена у назвах вулиць і площ мають сформувати неповторний топонімічний ландшафт Запоріжжя, пов’язаний з його історією та сучасністю — саме таким принципом користувалися члени комісії, зазначив Віктор Філас.

Так, Новокузнецьку вулицю перейменували на вулицю Степана Кравчуна. Це — колишній директор заводу “АвтоЗАЗ”, людина яка почала будувати Південний мікрорайон. Дуже багато суперечок було навколо вулиці Пункіна, каже історик:

“Це стара історія — перейменувати Дивногірську на вулицю Пункіна. Але вулиця Пункіна у нас вже існує. І зараз постало питання скасувати рішення сесії з перейменування вулиці Пункіна у Хортицькому районі та перенести її сюди, перейменувати Дивногірську”.

Також деякі вулиці планують перейменувати на честь видатних спортсменів Запорізького краю:

“Буде вулиця Юрія Бєладзе, Сергія Ященка — відомого легкоатлета, вулиця Лагутіна — відомого гандболіста. Запоріжжя — гандбольне місто, але вулиці немає жодної”.

Для запорізьких воїнів, героїв російсько-української війни, у місті має бути створений спеціальний Меморіальний комплекс, вважає науковець:

“Я гадаю, що для цього треба зробити Меморіал, наприклад Алею слави, там, де будуть назви цих бригад, дивізій і так далі, які в сучасній війні проявили себе. Той же 9-й батальйон Нацгвардії, 37-й тощо”.

Загалом, перейменувати запропоновано 340 міських вулиць і площ, пов’язаних із країною-агресором Росією. Після розгляду кожної робоча комісія створить повний реєстр нових назв. Далі їх затверджуватимуть на сесіях Запорізької міської ради, повідомив Віктор Філас.

Як раніше повідомляло Суспільне, для процедури дерусифікації вулиць, площ та пам’яток, пов’язаних з періодом Російської імперії та радянською добою створили робочу групу при Департаменті культури та інформаційної політики Запорізької обласної військової адміністрації.

У складі групи — науковці, політологи, соціологи, музейники, громадські діячі, журналісти. Вони звернулися до фахівців запорізьких вищих навчальних закладів із пропозицією надати варіанти нових назв із науковим обґрунтуванням.

____

Посилання на наш Телеграм-канал