Домашні млинці є однією з найголовніших страв на Масляну
Веселі проводи зими, гуляння, осяяні радісним очікуванням близького тепла і весняного оновлення природи. Все це вміщує в собі тільки одне свято – Масляна. Воно охоплює величезну кількість смислів, символів, і атрибутів, головні з яких – круглі, рум’яні, гарячі млинці. До Масляної «Запорозька Січ» підібрала кілька смачних рецептів млинців – класичних та незвичних.
Традиційно Масляна відзначалася на початку весни – в день весняного рівнодення, коли день остаточно відвойовував перевагу у ночі. Саме на це свято проводився якийсь рубіж, до якого в світі панував холод, а після – остаточно приходило тепло. При слові Масляна у пам’яті постають картини веселих днів, наповнених гамором, шумом і, звичайно, смачними запахами млинців.
Кожен день Масляного тижня має своє значення і сенс
Перший день свята – зустріч Масляної.
Другий день – початок гулянь, загравання. Раніше молодь будувала гірки для спуску на санках.
Середа – ласунка. З цього дня пекли багато млинців на будь-який смак: пшеничні, гречані, з ікрою, сиром, маслом, великі і маленькі.
Четвер – «розгуляй четвірок». Його назва говорить саме за себе: гуляння досягають свого піку, люди невтомні в прагненні пити, веселитися, наїдатися. Обов’язкові були хороводи як символ руху сонця.
У п’ятницю – тещині млинці, перші масляні посиденьки. Тещі пригощалися в будинку дочок і хвалили своїх зятів.
У суботу невістки запрошували в свій будинок рідню чоловіка.
До неділі проводи Масниці вже були закінчені.
Цього року свято триватиме з 8 по 14 березня. Але традиційних масових заходів у Запоріжжі не буде через карантин. Тому святкувати будемо вдома – з рідними та смачними млинцями.
Найпростіший рецепт млинців
- Молоко – 700 мл
- Яйця курячі – 2-3 шт.
- Олія – 2-3 ст. ложки
- Борошно – 300 г
- Цукор – 2-3 ст. ложки
- Сіль – 1-2 щіпки
З цієї кількості продуктів виходить 15-20 млинців (в залежності від товщини).
Приготування:
У глибоку миску розбити яйця, додати цукор і сіль.
Ретельно збити яйця з цукром за допомогою вінчика, виделки або міксера. Потім додати молоко. Добре збити суміш.
Просіяти борошно і невеликими порціями додавати, добре збиваючи млинцеве тісто віночком, щоб не було грудок.
Потім додати рослинну олію. Перемішати. І тісто для млинців готове до випічки.
Добре розігріти сковороду, перший раз налити 1 ч. ложку рослинної олії і розподілити її по сковороді.
Налити тісто на сковороду (половину або 2/3 ополоника, залежить від розміру сковороди). Швидко обертаючи сковороду, розподілити тісто тонким шаром по дну сковорідки.
Смажити тонкий млинець на середньому вогні з обох боків до рум’яності.
Подавати млинці можна з будь-якою начинкою.
Смачні начинки для млинців
З гарбузом і сиром
Складові:
- 400 г гарбуза;
- 15 мл оливкової олії;
- 100 мл овочевого бульйону;
- 50 г будь-якої зелені;
- 50 г м’якого сиру.
Приготування:
Наріжте сирий гарбуз невеликими кубиками, викладіть на сковороду з оливковою олією і обсмажте на повільному вогні до золотистого кольору. Додайте овочевий бульйон і потушіть гарбуз 10 хвилин або трохи довше, поки він не стане м’яким. Злийте зайву рідину. Додайте до гарбуза дрібно нарізану зелень і сир. Викладіть суміш на млинці і скрутіть їх в конвертики.
Шпинат із сиром
Складові:
- 600 мл молока;
- 60 г вершкового масла;
- 40 г борошна;
- 1 лавровий лист;
- 65 мл вершків;
- 450 г шпинату;
- 300 гр сиру (можна брати різних сортів)
- 1 пучок зеленої цибулі;
- сіль, перець і мускатний горіх за смаком.
Приготування:
Щоб приготувати соус, змішайте в сотейнику молоко, 50 г вершкового масла і борошно, додайте лавровий лист. Доведіть до кипіння і залиште на вогні до загустіння. Посоліть, поперчіть і приправте тертим мускатним горіхом. Зменште вогонь і варіть ще 2 хвилини. В кінці додайте вершки.
Шпинат промийте і обсмажуйте на вершковому маслі 1-2 хвилини. Потім через друшляк злийте зайву рідину. Додайте до шпинату покришені горгондзолу, рикотту і 60 г пармезану (за бажанням можна також додати мускатний горіх). Поперчіть, перемішайте. Потім додайте дрібно нарізану зелену цибулю і 2 столові ложки приготованого соусу.
Начиніть млинці і викладіть у змащену вершковим маслом форму для випічки. Запікайте протягом 25-30 хвилин при 200°С. Готові млинці посипте моцарелою і пармезаном. Подавайте з соусом.
Млинці з рисового борошна
Складові:
- Яйця – 2 шт.
- Борошно рисове – 80 гр
- Розпушувач – 1/4 ч.л
- Молоко – 160 мл
- Підсолоджувач за смаком
- Олія оливкова чи кокосова – 10 гр
Приготування:
Яйця збити виделкою, додати інші інгредієнти, дати суміші постояти 10 хвилин та випікати смачні млинці.
За таким же рецептом можна готувати млинці з кукурудзяним борошном, цільнозерновим чи навіть з молотою вівсянкою замість борошна. Але при використанні останньої треба дати тісту настоятися хоча б пів години, аби вівсянка набухла.
Ще можна готувати млинці зовсім без борошна – з кукурудзяним крохмалем.
Інгредієнти:
- молоко – 300 мл
- яйця – 2 шт.
- сіль – 1 ч. л.
- цукор – 2 ст. л.
- олія соняшникова – 2 ст.л.
- крохмаль – 150 г.
Приготування:
У яйця додайте сіль і цукор або його замінник, збивайте їх доти, доки яєчна маса не збільшиться в розмірі. Далі влийте молоко і перетворіть суміш на однорідне тісто. Тепер крохмаль – просіяти, додати в масу, перемішати до однорідності. Млинцеве тісто готове. За консистенцією воно виходить трохи рідшим, ніж звичне нам млинцеве тісто на борошні.
Цікаві факти про млинці
Найстаріший рецепт млинців на молоці датується XV століттям. Він представлений англійською мовою.
Найбільший млинець на молоці був випечений в 1994 році в місті Рочдейл. Його діаметр складав 15 м, а вага – 3 тонни.
Світовий рекорд з підкидання млинців в повітря встановив Ральф Лау з міста Лейпциг. За 2 хвилини він зумів підкинути млинець 416 разів.
Ще один рекордсмен Майк Куцакре – пробіг марафон, постійно підкидаючи млинець, протягом 3 годин 2 хвилин і 27 секунд.
Читайте також: На запорізьких дачах стартує сезон весняних робіт