Розповідаємо, як зберегти максимум вітамінів у зимових заготовках
Аґрус – смачна і корисна ягода
Аґрус підтримує імунітет і відновлює організм після захворювань. Зміцнює судини, зменшує ризик гіпертонії, діабету, прискорює вироблення і відтік жовчі.
Заморожування плодів є найпростішим способом зберегти ягоди на зиму. У такому вигляді в них вдасться зберегти максимальну кількість корисних мінералів і вітамінів.
Пюре з аґрусу
Зручно заморожувати ягоди у вигляді пюре. Потрібно брати перестиглі плоди, в яких тонка шкірка. Ягоди (1 кг) промиваються, плодоніжки видаляються, а потім збиваються блендером. До отриманої маси додається 350 г цукру, все перемішується і через годину пюре розкладається в контейнери зі скла.
Сушені ягоди
Для процесу сушіння підходять тільки стиглі і цілісні плоди. Їх потрібно промити водою і очистити від плодоніжок. Потім потримати над паровою лазнею, після чого розкласти на деко і поставити в духовку. Температура в духовці повинна бути спочатку 30 градусів, а через 10 хвилин її можна збільшити до 70 градусів. При процесі сушіння духову шафу слід регулярно відкривати та перемішувати. Підсушуватися аґрус буде близько 7 годин. Потім плоди пересипаються в тканинні або паперові мішечки. На смак дуже схоже з родзинками.
Вживати їх у їжу можна протягом 2 років.
Аджика з аґрусу
Аґрусова аджика готується швидко і просто. Для цього знадобиться: 1 кг зелених ягід; ложка солі; 300 г часнику; ложечка насіння коріандру; 10 штук гіркого перцю. Інгредієнти миються, пропускаються через м`ясорубку, перемішуються і розкладаються в маленькі баночки. Зберігати у холодильнику.
Соуси з аґрусу
З аґрусу можна приготувати цікаві і ароматні соуси до м`яса, риби і інших страв.
Наприклад такий: 1 кг плодів (краще брати кислий аґрус), які попередньо промиваються, заливаються водою і варяться до повного розм`якшення. Потім до маси в подрібненому вигляді додається: по пучку петрушки, кропу, базиліка, кінзи; голівка часнику; 2 червоних перці. Отриманий склад тримається 15 хвилин на вогні, після чого розливається по баночках.
Малина – не тільки від застуди
Особлива цінність малини – в саліциловій кислоті: ця речовина не руйнується після термічної обробки, завдяки чому ягода навіть після проварювання залишається натуральним жарознижувальним засобом.
Крім того, малина може похвалитися чималим вмістом міді – мінералу, який входить до складу основної маси антидепресантів. Отже, малину можна назвати природним засобом проти нудьги, нервового перенапруження і стресу.
До складу малини входить фолієва кислота – саме тому її радять вживати тим, хто готується до вагітності або тільки-тільки завагітнів.
Мало хто знає, але малина корисна не тільки ягодою, обізнані люди не дарма сушать влітку малинові листочки, зібрані вручну з колючих кущів: взимку вони можуть пити чудовий і ароматний чай. Втім, варто бути обережним: відвар з малинового листя має сечогінну дію.
Малиновий джем
Малиновий джем – один із дуже смачних рецептів. Застосувати його можна, наприклад, в якості топінгу, соусу до десертів, просочення коржів для випічки.
Інгредієнти:
- Малина – 1 кг;
- Цукор – 1 кг;
- Вода – 100 мл;
- Лимонна кислота – 2 г.
Готуємо поетапно:
Ягоди подрібнюють блендером або м’ясорубкою.
Потім проціджують в чисту місткість через сито або марлю, складену в декілька шарів.
Підготовлену сировину перекладаємо в сотейник, додаємо воду і ставимо на вогонь. Помішуємо і знімаємо піну, через 3 хвилини після закипання знімаємо з вогню. Додаємо цукор і знов ставимо на вогонь, помішуємо, після закипання варимо 15-30 хвилин. Не забудьте додати лимонну кислоту, розведену в ложці води.
Щоб перевірити готовність, крапніть на холодну тарілку з ложки буквально одну краплю. Проведіть по її центру вістрям ножа лінію – якщо краї не зімкнулися, джем готовий. Гарячий джем розливають по стерильних банках і закривають кришками.
Малина чудово поєднується з багатьма травами – спробуйте малинове варення з базиліком, м`ятою, мелісою або розмарином, і цей смак ви не забудете ніколи.
Малинове варення з коньяком
Дуже вишукані ласощі! Якщо ви зможете обрати якісний коньяк, варення з малини буде віддавати тонким ароматом родзинок і чорносливу, буде пахнути вітром, свободою та щастям.
Складові:
- 1 кг малини;
- 800 г цукру;
- 100 г коньяку.
Ягоду слід перебрати, викласти пошарово в миску, пересипавши цукром. Дати постояти 2-4 години, після чого додати коньяк і поставити на вогонь. Варити на мінімальному вогні, не доводячи до кипіння, вимкнути, як тільки зрозумієте, що ще мить, і сироп закипить. Таку процедуру потрібно повторити ще 2 рази, після чого варення розливається по стерилізованих банках і накривається чистими кришками.
Комбінуйте малину з іншими ягодами: баночка з варенням асорті, може, буде не такою корисною, як просте малинове варення, однак, не менш смачним і ароматним. Крім ягід, в малинове варення можна додавати «некласичні» інгредієнти – наприклад, ваніль, бадьян, мигдаль, фісташки, апельсинову цедру, лимонні цукати.
Спаржева квасоля – ідеальна закуска
Стручкова квасоля сьогодні не є заморською дивиною, багато людей вирощують її на своїх городах. За вмістом білку вона максимально наближена до м’яса. Кулінари стверджують, що це не продукт, а просто диво. Вирощується така квасоля швидко, а готується легко і просто. На жаль, довго зберігати спаржеву квасолю в свіжому вигляді не вийде, вона швидко псується. Але існує маса способів заготовити її про запас: заморозити, законсервувати як в чистому вигляді, так і в соусі.
Стручкова квасоля рекомендується лікарями тим, хто страждає на захворювання серцево-судинної системи, особливо на гіпертонію, аритмію, атеросклероз. Вона покращує роботу сечовивідної системи, має м’який сечогінний ефект, допомагає розпрощатися з набряками, попередити появу піску і каменів в нирках. Показана квасоля при подагрі, адже позитивно впливає на сольовий обмін. Проте у період загострення гастриту, виразки шлунка, холециститу або коліту спаржу вживати небажано, адже вона має властивість підвищувати кислотність.
Спаржева квасоля по-корейськи
Якщо ви любите гострі закуски, які ідеально підходять під спиртні напої, то пропонуємо замаринувати спаржеву квасолю з пряними спеціями і приправами.
Для реалізації такого рецепта необхідно підготувати:
- моркву соковиту свіжу – 1 кг;
- спаржеву квасолю – 1,5 кг;
- червоний перчик чилі – 1 шт.;
- імбир тертий – 1 велику ложку;
- цукор – 1 склянка;
- перець чорний – близько 10 горошин;
- воду питну кімнатної температури – 2 склянки;
- оцет 9% столовий – 1 стакан;
- соус соєвий – 1 велику ложку;
- сіль кухонну – 1 десертну ложку (додавати за смаком);
- петрушку свіжу – 1 середній пучок.
Моркву необхідно очистити і нарізати тонкою соломкою (можна натерти на тертці). Квасолю необхідно добре вимити, видалити кінчики і нашаткувати невеликими брусочками.
Після того, як овочі будуть оброблені, їх викладають в сильно киплячу воду і відварюють рівно 3 хвилини. Далі продукти виймають і ретельно просушують.
Щоб зробити маринад, у велику каструлю вливають питну воду і доводять її до кипіння. Після цього до неї додають натертий імбир, цукор, горошини перцю і поварену сіль. Повторно закип’ятивши інгредієнти, знімають з плити, а потім додатково вливають соєвий соус і столовий оцет.
Банки миють, витримують над парою і висушують. Окремо кип’ятять бляшані кришки. Далі в ці банки треба викласти червоний перчик чилі, свіжу петрушку і суміш зі спаржі і моркви.
Щільно утрамбувати інгредієнти ложкою, й одразу залити гарячим маринадом, закрити кришками. Потім місткості перевертають денцем вгору і залишають в цьому стані на 24 години. По закінченні цього часу баночки прибирають в темне місце, де зберігають не більше 4-6 місяців.
Читайте також: Чим корисна кропива