Все більше людей відмовляються від тваринної їжі на користь рослинної

На Японських островах живуть люди, які харчуються виключно овочами. У першій половині дня японці їдять тільки сирі овочі, а ближче до вечора вживають в їжу варені або тушковані. Всі ці люди – довгожителі. Але чи полягає секрет здоров’я і довголіття у вегетаріанстві? Чи необхідне людині м’ясо, або можна повноцінно жити без нього? Отже, і у м’ясоїдства, і у вегетаріанства є свої плюси і мінуси.

Запеклі баталії про м’ясоїдство і вегетаріанство просто захопили наш прогресивний світ. І науковими аргументами підкріплена кожна зі сторін. За підсумком різних фактів, кожен вегетаріанець та м’ясоїд має рацію. Тут ми не плануємо агітувати і переманювати на чийсь бік, просто ще раз розглянемо всі сторони медалі.

Не можна не помітити тенденцію останніх років 20: все більше людей відмовляються від тваринної їжі на користь рослинної. Відмовляються від м’яса з кількох причин: етична сторона, данина моді, а комусь просто несмачно. Наталі Портман, Олівія Уайлд, Алісія Сільверстоун, Джулія Робертс, Дрю Беррімор, Лів Тайлер – ці відомі актриси давно відмовились від їжі тваринного походження і при цьому мають чудовий вигляд. Тому дуже багато дівчат проводять паралель між зовнішнім виглядом і особливостями харчування. Звісно, ми – те, що ми їмо, але не треба забувати, що знаменитості вдаються до послуг майстерних рук косметологів та хірургів, тому не можна сприймати їхню зовнішність як результат суто харчування.

Як м’ясоїдство, так і вегетаріанство не позбавлені мінусів, і володіють багатьма позитивним властивостями.

Вегетаріанство: переваги та недоліки

Якщо ви вирішили стати вегетаріанцем, потрібно вирішити, яким саме: суворим або лояльним. Лояльні вегетаріанці не вживають в їжу тільки м’ясо тварин, однак риба, яйця та молочні продукти в їхньому раціоні присутні. Строгі вегетаріанці, іншими словами – вегани – викреслюють зі свого раціону всі продукти тваринного походження, включаючи яйця, молоко. Тут питання супе­речливе, бо якими б корисними властивостями не володіли фрукти, овочі, горіхи і крупи, вони не в змозі забезпечити нас всіма необхідними речовинами, і дієтологи ставляться до цього раціону негативно.

Овочі – це незамінне джерело вуглеводів, яке легко засвоюється організмом. Вживання сирих овочів щодня забезпечить нормальну роботу шлунково-кишкового тракту. У багатьох овочах міститься клітковина, яка є однією з найважливіших корисних речовин у боротьбі зі старінням. Петрушка, капуста (броколі і брюссельська), редиска – джерело клітковини. Відомо також, що овочі багаті на різноманітні вітаміни: морква – джерело вітаміну А, вкрай важливого для здоров’я очей; кріп та шпинат – вітаміну Р; а цінний вітамін К ми отримуємо з помідорів. Вживання овочів особливо важливе для тих, хто прагне скинути зайву вагу, адже овочі низькокалорійні.

Незважаючи на всі плюси, у вегетаріанстві є також мінуси та недоліки. Вживання в їжу тільки овочевих продуктів не кращим чином позначиться на якості сну, особливо для вегетаріанців-початківців. Ближче до вечора організм вимагатиме білок, який укупі з жирами і вуглеводами забезпечує повноцінну життєдіяльність людини.

Не допоможуть овочі і в боротьбі зі стресом – щоб заспокоїти нервову систему, організм потребує білку і глюкози. І останнє – в зимовий час овочами себе особливо не побалувати. Наші кліматичні умови призводять до збільшення ціни на ці продукти в зимовий період.

М’ясоїдство: плюси та мінуси

Людина – це не хижак! Однак треба відзначити, що в льодовиковий період ніякої рослинності не було, і наші предки виживали виключно завдяки м’ясу тварин. Воно було дуже поживним, жири, що входять до його складу, допомагали не замерзнути в суворому кліматі. Ну а шкури використовувались для обігріву житла. Значить їсти м’ясо – це цілком природно для нас. Зараз не важко знайти фрукти і овочі в будь-яку пору року, але викреслювати повністю м’ясо зі свого раціону не варто. М’ясо є невід’ємною частиною збалансованого харчування.

Відомо, що м’ясо вкрай необхідне для того, щоб наростити м’язову масу. До того ж у значних кількостях воно рекомендується професійним спортсменам або тим, хто активно займається фізичними навантаженнями.

Сучасною традиційною медициною давно доведено, що людині навіть при відсутності силових навантажень життєво необхідне вживання м’яса хоча б 3 рази на тиждень. Організм повинен отримувати саме тваринний білок. Тому, незважаючи на велику кількість плюсів, мінуси вегетаріанства переважають в боротьбі за фізичну силу людини. Енергія та активність людей багато в чому залежить від білка. До речі, в м’ясі містяться вітаміни групи В і мінеральні речовини (йод, залізо, цинк, мідь, марганець), тому м’ясоїди рідко скаржаться на ламке волосся або кістки. М’ясо також обов’язково їсти тим, хто знаходиться в депресії або страждає на інші психічні захворювання: воно благотворно впливає на сон і нервову систему.

Багато що залежить від виду і якості м’яса. Краще купувати свіжого кролика, індичку, телятину. А ось із куркою та свининою треба бути обережними. Вирощена в промисловому виробництві курка може містити небезпечні для здоров’я антибіотики. Не рекомендується їсти багато свинини – вона надто жирна. До мінусів вживання м’яса можна віднести і дорожнечу якісного та свіжого м’яса.

Отже, можна підбити підсумок про те, що, аби зберегти своє здоров’я, слід дотримуватись різноманітного та збалансованого харчування. Вибрати м’ясоїдство або вегетаріанство ви повинні тільки усвідомлено, точно знаючи про стан свого здоров’я. Не треба впадати в крайнощі та їсти все поспіль, але можна в оптимальних кількостях. Зважте всі плюси і мінуси вегетаріанства, оцініть переваги та недоліки м’ясоїдства. Тільки в цьому випадку ваше самопочуття буде відмінним, з’являться сили жити, а депресії та проблеми зі сном підуть назавжди.

Ризики для вегетаріанців

У тих, хто відмовляється від м’ясних і молочних продуктів, часто розвивається залізодефіцитна анемія. Що важливо: в легкозасвоюваній формі залізо міститься саме в червоному м’ясі, тоді як з рослин воно всмоктується набагато гірше.

Також поступово виникає дефіцит вітаміну B12 з розвитком, так званої, перніціозної (вітамін B12-дефіцитної) анемії.

Характерний для вегетаріанців і розвиток дефіциту кальцію, що може проявлятися ламкістю нігтів, випадінням волосся, появою пігментних плям на шкірі, остеопорозом. А нестача цинку призводить до погіршення якості волосся, нігтів, збиває вироблення статевих гормонів, що особливо проявляється у чоловіків.

Важливо, що зменшення споживання білка призводить до ослаблення імунітету, дистрофічних змін в органах і тканинах, набряклості, уповільнення обміну речовин, прискореного старіння.

Зниження споживання омега-3 жирних кислот несприятливо позначається на функціях нервової системи, збільшується ризик розвитку атеросклерозу, метаболічного синдрому. Також страждають шкірні покриви, волосся, погіршується зір.

Ризики для м’ясоїдів

Вживання великої кількості червоного м’яса підвищує навантаження на нирки (наприклад, за рахунок надлишкового утворення азотистих основ). У деяких випадках може розвиватися хронічна хвороба нирок. Кількість споживаного білка у дорослої людини не повинна перевищувати 1,5 г/кг маси тіла на добу.

Можливе формування, так званого, сечокислого діатезу – стану, що виникає при збільшеному вмісті в крові сечової кислоти. При цьому можливе відкладення її солей в суглобах і шкірі, в нирках – з утворенням «каменів». Ці порушення лежать в основі розвитку подагри.

За рахунок «закислення» внутрішнього сере­довища організму збільшується виведення з організму кальцію, що може призводити до розвитку остеопорозу.

Посилюються гнильні процеси в кишківнику, що призводить до підвищеного всмоктування продуктів розпаду в кров і навантаження на печінку. Можливий розвиток жирового гепатозу, подразнення слизової оболонки кишки, може погіршуватися стан шкіри.

Є дослідження, які свідчать про існування взаємозв’язку між вживанням великої кількості червоного м’яса і підвищенням ризику розвитку раку товстої кишки.

Читайте також: Чим корисні мед та продукти бджільництва