Ботулізм викликало вживання в’яленого ляща домашнього приготування
Смертельно небезпечну хворобу підхопив мешканець Запоріжжя. Чоловікові стало погано після того, як він з’їв сушеного ляща, виготовленого в домашніх умовах. У важкому стані його госпіталізували до обласної лікарні та одразу ж ввели протиботулінічну сироватку. Наразі чоловік перебуває в реанімації, підключений до апарату штучної вентиляції легенів, повідомляється на сайті Запорізького обласного лабораторного центру.
Загалом з початку 2019 року фахівці зареєстрували вже 9 випадків небезпечної хвороби. Постраждали 10 осіб, на жаль двоє з них загинули.
Медики вкотре наголошують, що відрізнити рибу чи інший продукт з ботулотоксином неможливо, бо він не має ні запаху, ні смаку. Перші симптоми захворювання виникають в середньому через добу після вживання зараженої їжі. Водночас, симптоми так само можуть виникнути раніше (через 2 години) або значно пізніше (4 доби і більше).
Симптоми ботулізму:
- Загальна слабкість
- Головний біль
- Запаморочення
- Почуття тривоги
- Двоїння предметів
- Ослаблення зору
- Параліч м’язів гортані
- Втрата голосу
- Розлад дихання
Лікування передбачає введення спеціальної протиботулінічної сироватки. У разі виявлення характерних для ботулізму симптомів, необхідно негайно звернутися за медичною допомогою.
Читайте також: Із запорізької школи евакуювали дітей