Сезон шашликів у самому розпалі, тож саме час збирати друзів та виїжджати на природу
З настанням теплих весняних днів багато запоріжців організовують пікніки, традиційно головною стравою яких є шашлик.
«Запорозька Січ» зібрала поради для приготування смачного, соковитого та водночас безпечного шашлику. Щоб приготувати смачну страву на мангалі, треба вибрати свіже та якісне м’ясо. Для шашлику можна використовувати баранину, свинину, телятину, курятину чи індичку.
Краще м’ясо маринувати самостійно, а не купувати вже готове в магазинах. Для маринування не слід використовувати алюмінієвий посуд, краще взяти скляний, керамічний або емальований.
Маринадів для шашлику існує дуже багато. Більшість людей звикли до традиційного – м’ясо, цибуля, оцет та спеції. Якщо вирішите так маринувати м’ясо, беріть краще яблучний чи винний оцет, а ще краще сік лимону.
Дуже смачний та соковитий виходить шашлик, який маринувався в соку цибулі. Щоб приготувати такий маринад достатньо взяти цибулю, порізати її, посолити та добре пом’яти, а потім змішати з м’ясом та дати постояти.
Кулінари ще радять спробувати замаринувати м’ясо для шашлику в кефірі чи натуральному йогурті, в томатному соці чи в мінеральній воді. Всі ці маринади пом’якшують м’ясо та роблять шашлик дуже ніжним.
Важливо також правильно порізати м’ясо. Шматочки не повинні бути дуже великими, бо погано замаринуються, та занадто маленькими, бо після жарки будуть сухі. Тримати м’ясо в маринаді треба мінімум 2-3 години, а краще залишити на ніч в холодному місці.
Не менш важливо правильно смажити шашлик. Не треба нанизувати шматочки на шампур дуже щільно. Краще, щоб між ними залишався проміжок, тоді кожен шматочок м’яса просмажиться рівномірно. Овочі та м’ясо краще не розміщати на одному шампурі. М’ясо з цибулею смажити разом можна, а інші овочі краще готувати окремо, бо вони можуть згоріти.
Смак та аромат шашлику залежить ще й від дров, на яких його смажать. Краще обирати дрова з фруктових дерев та не варто розпалювати вогнище спеціальною сумішшю.
Не слід збризкувати шашлик під час смаження, тоді він приготується рівномірно. І не забудьте потушити вогнище чи залишки вугілля, тим паче, якщо жарили шашлик у лісі чи на будь-якій відкритій території.
Рецепти маринадів для шашлику:
Маринад з кефіру
На один кілограм м’яса потрібні два літри кефіру, цибуля, сіль, кінза та перець. Всі інгредієнти змішуються та маринуються добу.
Маринад з томатним соком
Для маринування треба взяти м’ясо, цибулю, сіль, перець і томатний сік. М’ясо посолити та поперчити, додати цибулю та залити соком, щоб воно було злегка покрите. Маринувати 6-8 годин в холодному місці, краще під гнітом.
Маринад з газованої води
Для маринування треба взяти кілограм м’яса, сіль, чорний і червоний перець, одну велику цибулину, кілька гілочок сушеного базиліку і 250 мл мінеральної води. Маринувати м’ясо необхідно 3–4 години.
Читайте також: Як побороти весняний авітаміноз