З огляду на останні події, гречана крупа користується чималою популярністю серед запоріжців
Ви теж вже запаслися і тепер не знаєте, що з цим скарбом робити? Втім, з цієї крупи можна готувати не лише другі страви, а й корисні десерти. Ось декілька підказок на оригінальні та шалено смачні рецепти
Гречані тефтелі
Потрібно: 1/2 склянки гречаної крупи, 500 г печериць, 2 цибулини, 2 ст. л. крохмалю, 1 склянка сметани, олія для смаження, борошно для панірування, сіль, перець, зелень за смаком.
Приготування: гречку відварити до готовності в підсоленій воді. Гриби промити, обсушити і обсмажити на олії з подрібненою цибулею. Остудити. Гриби з цибулею подрібнити в блендері або м’ясорубці, додати гречку і крохмаль. Перемішати масу до однорідності. У глибоке деко вилити сметану. Сформувати тефтелі, обваляти їх у борошні, викласти на деко. Помістити в духовку на 25-30 хв. при температурі 200 градусів.
Гранола з гречкою
Ця страва – улюблений сніданок в американських зірок.
Потрібно: 150 г гречки, 150 г суміші насіння і горіхів (кеш’ю, фундук, насіння соняшнику в будь-якій пропорції), 150 г гарбузового насіння, дрібка солі, 50 мл олії, 150 мл рідкого меду, 2 ч. л. ванільного екстракту, 50 г в’яленої журавлини.
Приготування: спершу слід зварити розсипчасту гречану кашу. Далі потрібно розігріти духовку до 150 С й застелити папером для випічки 2 деко. У великій мисці змішати варену гречку, крупно нарізані горіхи, насіння і сіль. Влити олію і ретельно перемішати. Змішати мед з 75 мл води і ванільним екстрактом, залити цим суміш у мисці і добре розмішати. Розкласти суміш на листи і помістити в духовку на 50 хв. За цей час кілька разів перемішати суміш. В середині запікання перевернути листи на 180 градусів. Остудити гранолу, додати журавлину. Перекласти в банки, які щільно закриваються. Так гранола зберігається кілька тижнів. Подавати гранолу, як є, або залити молоком чи йогуртом.
Цукерки з гречки
Потрібно: 50 г гречаної крупи, 150 г білого шоколаду, 20 г вершкового масла, 50 мл вершків (30%), 25 г цукру, 3 г солі.
Приготування: гречку промити, відварити у воді із сіллю та цукром впродовж 10 хв. Потім викласти на деко та підсушити у духовці при температурі 50 °C впродовж 40 хв. Після цього обсмажити її на вершковому маслі 2 хв. Розтопити на паровій бані білий шоколад. Додати вершки. Охолоджену підсмажену гречку з’єднати з шоколадом. Ретельно перемішати. Викласти шоколадно-гречану масу у форми для цукерок. Помістити цукерки у холодильник на 2 год.
Крем-брюле з гречки
Потрібно: 1 ст. л. гречаної крупи, 200 мл молока, 6 яєчних жовтків, 300 мл вершків 33%, 100 г цукру, 1 лимон.
Приготування: гречку обсмажити на сухій сковороді до золотисто-коричневого кольору. Молоко закип’ятити і додати вершки. Через деякий час всипати 3 ст. л. гречки і варити на повільному вогні. Трохи остиглу кашу розім’яти блендером. Жовтки збити з цукром, з’єднати з гречаним мусом. Духовку розігріти до 120 градусів і випікати суміш у спеціальній посудині протягом 20-30 хв. до утворення золотистої скоринки. Готовий десерт охолодити і подавати холодним.
Читайте також: Як запоріжці переживають карантин