У теплу пору року кількість отруєнь та випадків кишкової інфекції зростає
Влітку при високій температурі повітря бактерії розмножуються активніше, продукти псуються швидше, тому необхідно бути дуже обережними.
Як писав сайт “Запорозька Січ”, тільки минулого тижня в Запорізькій області отруїлися майже 100 людей.
Зазвичай, харчове отруєння мікробного походження починається гостро, через кілька годин після вживання зіпсованої їжі. Небезпечні такі отруєння через розвиток зневоднення. Бактерії та їх токсини, що потрапили в шлунково-кишковий тракт, викликають розвиток запального процесу в шлунку і кишківнику. Деякі мікробні токсини також можуть вражати серцево-судинну і центральну нервову систему.
Спеціалісти Головного управління Держпродспоживслужби в Запорізькій області підготували корисні поради, як не отруїтися в теплу пору року.
Готові страви
Дуже небезпечною є їжа, яку в готовому вигляді можна купити в продовольчій мережі міста і перекусити. В теплий період року таку їжу краще не вживати, особливо – студні, паштети, заливні з м’яса, птиці, риби, млинці, салати в заправленому вигляді.
Не слід їсти і купувати готову їжу на вулиці, в дрібних торгових точках, кіосках, у випадкових продавців, в місцях стихійної торгівлі. Краще відмовитися від вуличного фастфуду – шаурми, суші, біляшів і пиріжків, особливо з м’ясом або грибами. Вуличну їжу, куплену з рук в будь-який час року, важко назвати корисною та безпечною. Але влітку ризик отримати серйозне отруєння збільшується в рази. Така їжа продається, а іноді і готується прямо на вулиці, часто під палючим сонцем, без особливих санітарних умов. Псується все дуже швидко, особливо якщо самі інгредієнти спочатку були не кращої якості.
Молочні продукти
Будь-які молочні продукти слід зберігати лише в холодильнику. Важливо також перевіряти свіжість “молочки” особливо уважно, якщо маєте намір годувати нею дитину.
Медики констатують, що влітку кожна друга дитина, доставлена в лікарню з діагнозом ГКІ (гостра кишкова інфекція), вживала молочні продукти (сирок або йогурт), умови зберігання яких порушувалися. Молочне середовище – ідеальне місце для швидкого розмноження хвороботворних організмів.
Кондитерські вироби
Слід дуже обережно вживати торти та тістечка з кремом з масла або вершків. В такій продукції необхідно перевіряти термін вживання та умови зберігання.
Фрукти і ягоди
Літо – сезон фруктів. Але, на жаль, у продажу нерідко виявляються фрукти і ягоди, які можуть завдати серйозної шкоди здоров’ю. Звичайно, важливо відмовитися від зіпсованих та немитих фруктів, але набагато складніше розпізнати продукт, в якому містяться шкідливі добрива. Грішать цим найчастіше полуниця та баштанні, особливо кавуни. Запоріжців закликають бути уважними та не поспішати з дегустацією фруктів імпортного завозу.
Риба і яйця
У зоні ризику – копчена і сушена риба. Часто копченню піддають рибу не першої свіжості, маскуючи запахом копченості несвіжий аромат.
Яйця можуть бути причиною сальмонельозу. У будь-який час року, перед вживанням яйця потрібно ретельно вимити теплою водою. Влітку слід відмовитися від страв, до складу яких входять сирі яйця. Та й яєчню влітку краще не їсти – в сирому жовтку сальмонела не гине.
Як вберегтися від отруєнь у спеку:
- усе, що стикається із продуктами: обробні дошки, ножі, посуд і інше повинно ретельно вимиватися миючими засобами;
- овочі, фрукти та зелень слід мити під проточною водою;
- на пляжі не слід купувати продукти з рук. Це стосується вареної кукурудзи, солодощів і креветок;
- вкрай небажано пити сиру воду – краще вживати бутильовану;
- дуже важливо перевіряти на куплених продуктах термін придатності;
- не варто вживати в їжу незнайомі гриби та ягоди;
- м’ясо, рибу і яйця потрібно відварювати до повної готовності;
- від стейка з кров’ю влітку краще відмовитися, як і від яйця-пашот;
- продукти рекомендується зберігати при кімнатній температурі не більше 2-х годин;
- при транспортуванні продукти краще розділити по пакетах, виключивши їх зіткнення з м’ясом;
- перевозити всі продукти бажано в сумці-термосі;
- при перших симптомах отруєння слід звернутися за медичною допомогою.