Випадки на захворювання гострих кишкових інфекцій почастішали із настанням спеки, тож псуються продукти, які ми вживаємо навіть вдома

Гострі кишкові інфекції можуть призвести до серйозних ускладнень. Зазвичай вони викликані бактеріями чи вірусами, які потрапляють в організм людини із зараженою їжею чи водою.

Кишкові інфекції передаються також під час купання у забруднених водоймах, через немиті руки й предмети побуту.

Найчастіше збудники кишкових інфекцій знаходяться у сирій і погано термічно обробленій їжі тваринного походження (м’ясо, яйця, непастеризоване молоко, морепродукти), немитих фруктах та овочах.

Щоб вберегти себе від харчових отруєнь і гострих кишкових інфекцій вживайте лише ті продукти, у якості яких ви впевнені.

65872002_1362150610576330_350351099493875712_n

5 кроків до безпечної їжі

 Підтримуйте чистоту:

  • мийте руки перед тим, як брати продукти чи готувати їжу
  • мийте руки після відвідування туалету
  • вимийте і продезінфікуйте всі поверхні та кухонне приладдя, що використовується для приготування їжі.
  • захищайте кухню і продукти від комах, гризунів та інших тварин.

Відокремлюйте сиру їжу від готової:

  • відокремлюйте сире м’ясо, птицю і морепродукти від інших харчових продуктів
  • для обробки сирих продуктів користуйтеся окремим кухонним приладдям, зокрема ножами і обробними дошками
  • зберігайте продукти у закритому посуді, щоб уникнути контакту між сирими і готовими продуктами

Ретельно готуйте їжу:

  • ретельно прожарюйте чи проварюйте продукти, особливо м’ясо, птицю, яйця і морепродукти
  • доводьте страви до кипіння, щоб переконатися, що вони готувалися при щонайменше 70°С.
  • сік м’яса чи птиці при приготуванні повинен бути прозорим, а не рожевим
  • ретельно підігрівайте приготовану їжу

Зберігайте їжу при безпечній температурі:

  • не залишайте приготовану їжу при кімнатній температурі більш ніж на 2 години
  • зберігайте приготовані страви гарячими (60°С) аж до подачі до столу.
  • не зберігайте їжу надто довго, навіть у холодильнику
  • не розморожуйте продукти при кімнатній температурі

Використовуйте безпечну воду і свіжі продукти:

  • використовуйте чисту або очищену воду
  • обирайте свіжі і незіпсовані продукти
  • ретельно мийте овочі і фрукти, особливо, якщо вживатимете їх сирими
  • не вживайте продукти, у яких закінчився термін придатності.

Найпоширеніші симптоми гострих кишкових інфекцій – слабкість, підвищення температури, біль у животі, блювота і діарея. Під час перших симптомів потрібно терміново звернутися до лікаря.

Читайте також: Через що запоріжці труяться щодня