Під час карантину надмірні перекуси стали проблемою для тих, хто працює вдома

Для багатьох запоріжців карантин – це не канікули, треба працювати та навчатися з дому і зберігати високий темп інтелектуальної праці. Через зосередженість на роботі та стресовий стан більшість містян не контролює свій раціон харчування. І починає вживати калорійну та шкідливу їжу. Тому одна з ключових небезпек, які чекають вас за кілька тижнів сидіння вдома – це набір зайвої ваги. До того ж з’являється велика вірогідність того, що виникне гастрит або виразка. Рясне харчування в поєднанні з нестачею руху може бути досить небезпечним. Тому в усьому слід  знати міру, адже теплі літні дні не за горами.

Правильне харчування допомагає скинути зайві кілограми і підтримувати форму. Однак варто пам’ятати, що перехід на новий раціон не повинен зашкодити вашому здоров’ю. Він має бути збалансованим і включати в себе всі необхідні складові здорового харчування.

Корисні правила

  • Зменшуємо порції. Обсяг нашого шлунку приблизно дорівнює об’єму трохи зігнутої долоні. Щоразу сідаючи за стіл, просто подивіться на свою долоньку і приблизно визначте, скільки ви зможете з’їсти за один раз.
  • Намагайтеся не пити під час їжі. Ніякої користі від цього немає, а стінки шлунку розтягуються. Як результат – наступного разу вам захочеться порцію побільше. Пару ковтків після сухом’ятки – це максимум. А хвилин через 30-40 можете сміливо випити чашечку чаю або склянку води.
  • Здорове і правильне харчування передбачає прийом їжі 4-5 разів на добу. Принцип такий – 3 основних прийоми і 2 перекуси (кисломолочні продукти, фрукти, сухофрукти, горіхи). Саме в такому режимі обмін речовин буде працювати правильно. Організувати прийоми їжі слід так, щоб вони були щодня в один і той самий час. Ідеальна перерва між ними – 3 години. Останній прийом їжі не пізніше, ніж за 3 години до сну.
  • Раціон правильного харчування має включати нежирні види м’яса (індичка, телятина, кролик, курка), морепродукти, рибу, цільнозернові крупи, яйця, сир, кисломолочні продукти, оливкову олію. Овочі в будь-якому вигляді – сирі або тушковані.
  • Бажаним є вживання фруктів і ягід, які забезпечують організм вітамінами і мікроелементами, без них ніяк не обійтися. Ягоди і фрукти особливо в поєднанні з йогуртом або сиром не тільки втамовують голод і дарують гастрономічне задоволення, але і є джерелом енергії.
  • Відмовтесь від вживання алкоголю. Імунна система пригнічується під впливом алкоголю, плюс у стані сп’яніння ми схильні більше з’їдати, і зазвичай це жирна або солодка їжа.

Також пропонуємо кілька рецептів корисної їжі на період домашньої ізоляції.

Запечений гарбузЗапечений гарбуз

Інгредієнти:

  • Гарбуз – 400 гр
  • Бринза – 200 гр (або тофу)
  • Помідор – 1-2 шт
  • Оливкова олія – за смаком
  • Сіль – за смаком

Спосіб приготування

  1. Гарбуз помийте, почистіть, наріжте дрібними кубиками і зваріть до стану аль-денте в
  2. киплячій воді (6-7 хвилин). За бажанням, воду можна посолити.
  3. У форму для запікання викладіть половину приготовленого гарбуза
  4. Потім нарізану шматочками бринзу і за нею другу половину гарбуза.
  5. Помідор помийте, наріжте півкільцями і викладіть останнім шаром. Збризніть оливковою олією і поставте запікати при температурі 200 градусів на 25-30 хвилин.
  6. Наше страва готова! Подавайте порційно зі свіжою зеленню.

Пиріг з капустою (3 порції)Пиріг з капустою

Інгредієнти:

  • Капуста білокачанна – 300 гр
  • Цибуля – 1 шт
  • Кефір – 0,5 знежирений
  • Яйце – 1 шт
  • Борошно – 6 ст. л. (з гіркою)
  • Сода – 1/3 ч.л.
  • Сіль – 0,5 ч.л.
  • Рослинна олія – 3 ст. л.
  • Кунжут – за смаком

Спосіб приготування

  1. Наріжте капусту соломкою. Цибулю наріжте кубиками. Обсмажте капусту з цибулею на сковороді до бажаного ступеня готовності. В кінці додайте сіль і перець за смаком. Дайте начинці трохи охолонути.
  2. У глибокій мисці збийте яйце з сіллю.
  3. Додайте кефір кімнатної температури і перемішайте.
  4. Додайте борошно і соду та перемішайте все ще раз до однорідного стану.
  5. Форму для випічки змастіть олією. Якщо сумніваєтеся в своїй формі, можна додатково дно і стінки посипати манкою. Вилийте половину тіста.
  6. Зверху рівномірно розподіліть начинку
  7. Залийте начинку тістом, що залишилося. Посипте верх, за бажання, кунжутом.
  8. Випікайте при 180 градусах близько 30 хвилин.

Дуже смачно як в теплому, так і в охолодженому вигляді

Запіканка з готової гречаної каші ( 4 порції)Запіканка з готової гречаної каші

Інгредієнти:

  • Варена гречана каша – 2 склянки
  • Сир твердий – 175 грам
  • Цибуля – 1 шт
  • Петрушка (кріп) – 1 пучок
  • Сіль – за смаком
  • Суміш перців – за смаком
  • Яйце – 3 шт
  • Молоко – 100 мл
  • Олія – 1 ч.л. (для змащування форми)

Спосіб приготування

  1. Візьміть форму, змастіть рослинною олією. Розподіліть на ній одну склянку гречаної каші.
  2. Зверху розкладіть частину тертого сиру. Можна більшу частину сиру залишити на верхній шар або поділити порівну.
  3. Цибулю поріжте тонко півкільцями, вимийте зелень і дрібно наріжте. Рівномірно розподіліть поверх сиру цибулю і зелень. Присипте чорним меленим перцем або сумішшю перців.
  4. Розподіліть рівномірно другу склянку гречки. Трохи ложкою утрамбуйте кашу, але не сильно.
  5. 3 яйця змішайте з молоком і щіпкою солі. Залийте кашу, зверху розкладіть сир, який залишився. Поставте форму в гарячу духовку на 20-25 хвилин при температурі 200 градусів.
  6. Їй треба трохи охолонути, тоді вона легко ріжеться на порційні шматочки.

Смачного!

Вінегрет в лавашіВінегрет в лаваші

Інгредієнти:

  • Буряк – 1 шт.
  • Морква – 1 шт.
  • Картопля – 4-5 шт.
  • Квасоля консервована – 100 грам
  • Огірок солоний – 3 шт
  • Лук зелений – 1 пучок
  • Зелень – 1 пучок
  • Олія – 3-4 ст. ложок
  • Сіль – за смаком
  • Лаваш – 2 шт.

Спосіб приготування

  1. Підготуйте необхідні продукти. Овочі помийте, залийте холодною водою і відваріть до готовності. Охолодіть.
  2. Решту овочів очистіть. Картоплю і моркву наріжте дрібними кубиками
  3. Буряк і солоні огірки наріжте дрібними кубиками. Консервовану квасолю промийте під холодною водою. Зелену цибулю, петрушку і кріп подрібніть. Додайте сіль за смаком, рослинну олію і все перемішайте.
  4. Лаваш розрізати на 2 частини. Покладіть в центр трохи салату, загорніть конвертом. Проробіть так з усіма шматочками лаваша.
  5. За бажанням можна прогріти конвертики в духовці протягом 5 хвилин при 180°C.

Холодець з овочів і курки (8-10 порцій)Холодець з овочів і курки

Інгредієнти

  • Овочева суміш – 400 гр на вибір
  • Грудка куряча (філе) – 1 шт
  • Желатин швидкорозчинний – 10 гр
  • Сіль – за смаком
  • Зелень – за смаком

Спосіб приготування

  1. Підготуйте всі необхідні інгредієнти. Філе курячої грудки заздалегідь відваріть у підсоленій за смаком воді. Грудку дістаньте, а бульйон процідіть.
  2. Яйця заздалегідь відваріть.
  3. Візьміть ємкості і першим шаром викладіть шматочки курячої грудки.
  4. Овочі тушкуйте на сковороді 5-7 хв. в невеликій кількості підсоленої за смаком води. Спробуйте на смак, щоб всі були готові. Потім процідіть їх від зайвої вологи і викладіть другим шаром на курку.
  5. Відповідно до інструкції на упаковці приготуйте желатин. Відміряємо потрібну кількість чистого бульйону і розчиняємо в ньому желатин. Якщо бульйон вже охолов, то його слід трохи нагріти і, помішуючи, розчинити желатин. Розливаємо по тарілочках.
  6. Прибираємо заливне в холодильник на 3-4 години до повного застигання.

Читайте також: