Побачити на власні очі, як і чим годують дітей підприємці, яким департаментом освіти на конкурсній основі довірено організувати харчування дітей, «ЗС» вирушила в навчально-виховний комплекс №63.

Смачні запахи з їдальні, черга за випічкою та задоволені обличчя дітлахів були дуже красномовними.

Діти поспішали на перерві в шкільну їдальню на обід. Ми запитали хлопців з 6-А, що вони збираються їсти.

Данило Кузменко прийшов купити суп та піцу.

Максим Богатир сказав, що завжди купує суп чи борщ і другу страву.

Олександр Пучков при нас купив романтику за 6 гривень. А повноцінний обід він отримає безкоштовно, бо відноситься до пільгової категорії учнів. (Мама хлопця – волонтер, батько воює в АТО, при тому, що родина – переселенці з Донецька).

Анатолій Мартинюк теж харчується як пільговик безкоштовно.

  • Я люблю їсти борщ. Тут його дуже смачно готують. А ще полюбляю, коли дають гречку з салатом та котлетою. Смакує це все по-домашньому, – сказав він.

  • Що сьогодні приготували дітям? – запитали ми хазяйку шкільної кухні – заввиробництвом Надію Павленко.

  • У нас сьогодні борщик, рибка, салатик, на сніданок малечі манна каша була.IMG_1371

  • А скільки булочок випікаєте щодня?

  • Більше 200 штук із різною начинкою: з яблуком, згущеною, маком, ізюмом, а також романтики, плюшки, ватрушки, пиріжки з картоплею, капустою, сосискою.

  • Скільки коштує найдешевша булочка?

  • Випічка вагою 75 гр коштує 4,50 грн. Пишка сирна – 5 грн.

Яким чином побудована схема харчування у навчально-виховному комплексі №63, «ЗС» запитала у директора НВК №63 Геннадія Циганова.

  • В далекому 1996 році, коли я очолив школу, в країні була криза. Але я був молодий, рішучий та схильний до інновацій, тому пішов на революційний крок – прийняв пропозицію від приватного підприємця Зінаїди Соловей скласти договір на організацію харчування дітей в школі, – розповідає Геннадій Володимирович. – Я знав, що співробітництво бізнесу та бюджетних структур – це норма для цивілізованих країн. Сьогодні я можу сказати: дуже радий, що тоді так вчинив. Зараз я б нізащо не повернувся на ту схему харчування дітей, за якою досі працюють мої колеги-директори в інших запорізьких школах.

  • А в чому переваги співпраці із приватними підприємцями?

  • По-перше, це економічно вигідно. Коли все починалося, у мене три штатних працівника шкільної їдальні годували всього 30-40 школярів пільгової категорії. А мені требі було їм платити зарплату та оплачувати щомісяця величезні рахунки за спожиту електроенергію.

Якщо виходить з ладу обладнання, організатор харчування міняє його за власний кошт. Ремонт вони роблять теж самі.

  • Всі ці роки ви працюєте з одним приватним підприємцем.

  • Зрозумійте, корупційна складова тут відсутня абсолютно. Так сталося, що Зінаїда Соловей раз за разом виграє тендери, що їх організовує департамент освіти та науки міськради. В останній раз вона перемогла всіх інших претендентів і зараз є постачальником продуктів у всі школи Шевченківського району.

Скажу відверто, це закономірно. Адже людина з душею підходить до своєї справи. Більше ніж за 20 років у нас не було жодного непорозуміння. Жодної скарги від батьків на якість продуктів. При цьому, якщо тендер, початок якого зараз вже знову об’явлено, виграє який інший ФОП (фізична особа підприємець), я точно так же буду співпрацювати з ними. У кожної із сторін чітко окреслено сфера відповідальності, і наше завдання просто кожного дня сумлінно працювати заради дітей.

Я складаю із переможцем конкурсу договір і контролюю виконання обов’язків, які на себе взяв приватний підприємець. І все.IMG_1190

  • Що можете сказати про якість продуктів, із яких готують дітям?

  • Жодних нарікань! Для овочів та фруктів у нас в дитсадку немає сховищ. Два рази на тиждень їх завозять свіжими. Контролюють цей процес заступник по дошкільній освіті Ольга Кирик та медична сестра. Іноді представники батьківського комітету приєднуються. Але там навіть водії у білих халатах та із санітарними книжками. М’ясна продукція упакована, наприклад, сосиски запаяні в пластик.

Харчових відходів теж немає взагалі – діти все доїдають, бо дуже смачно готують кухарі. Що ще можна сказати?

  • Про вартість харчування розкажіть.

  • Я не знаю, як, але ФОП Соловей вдається годувати дітей дешевше, ніж в інших навчальних закладах міста. Меню по всьому місту єдине. Але вартість тарілки борщу у них нижча, ніж у інших організаторів харчування. І на ті самі 17 гривень в день, на які годують у всіх яслах Запоріжжя, наші діти отримують на другий сніданок по черзі то сік, то ряжанку, то кефір, а в інших дитсадках – тільки сік.

  • У чому секрет, як вважаєте?

  • Є бажання працювати, душа та золоті руки. І розуміння, що наші підопічні – діти.