Більшість випадків захворювання на ботулізм реєструвалися в Запоріжжі в літку. Але ця хвороба не пов’язана із порою року. Всі ці випадки пов’язані зі споживанням продуктів харчування, виготовлених у домашніх умовах, а саме – консервовані м’ясопродукти, гриби, риба сушена, в’ялена та копчена.
Ботулізм – це смертельно небезпечне харчове отруєння, що виникає при вживанні продуктів, які містять ботулотоксин. Ботулотоксин – один з найсильніших серед відомих токсинів, що блокує нервову функцію і призводить до дихального і скелетно-м’язового паралічу. Безсимптомний період складає від 2-4 годин до 2-4 діб. Перебіг захворювання поступовий, основні клінічні прояви – диспепсичний синдром, розлад зору (сітка перед очима, мерехтіння), порушення дихання.
В жодному випадку не купуйте консервовані продукти домашнього виготовлення та не вживайте їх без попередньої достатньої термічної обробки. Краще надавайте перевагу продуктам промислового виробництва.
З метою попередження харчових отруєнь дотримуйтесь наступних рекомендацій:
– не беріть в дорогу та на відпочинок продукти, що швидко псуються;
– продукти зберігайте тільки в холодильнику та обов’язково дотримуйтесь термінів їх реалізації;
– не купуйте продукти харчування на стихійних ринках у приватних осіб.
У випадку виявлення перших ознак харчового отруєння (слабкість, підвищення температури тіла, нудота, біль в животі, блювання, пронос тощо) не займайтесь самолікуванням, а терміново зверніться до найближчої лікувальної установи за допомогою.
Хворобу легше попередити, ніж лікувати. Будь-яке отруєння не проходить безслідно. Бережіть своє здоров’я і здоров’я близьких, особливо дітей.