У наш час важко уявити день без кави
Випити чашечку кави зранку – традиція. Ми поспілкувалися з бариста міста Запоріжжя і дізналися щодо кавових уподобань містян
Як зазначають бариста з найпопулярніших точок продажу кави, промислове значення мають 2 основні види кавових зерен: арабіка і робуста.
Арабіка має м’який смак і тонкий насичений аромат. Робуста поступається арабіці за смаковими якостями: її смак більш міцний, трохи гіркуватий і терпкий. До того ж цей сорт містить вдвічі більше кофеїну. Як правило, в магазинах представлені суміші обох сортів, які зібрані в різних пропорціях, що і дає різноманітність смаку і аромату.
Бариста Ганна, яка працює у мережі кав’ярень розповіла, що з одних і тих самих зерен в процесі обсмажування можна отримати каву різних смакових відтінків. Існує кілька ступенів обсмажування: легке, середнє, сильне і інтенсивне. Вважається, що чим довше триває термічна обробка, тим активніше виділяються ефірні олії. Відповідно і смак є більш насиченим, з яскраво вираженою гіркуватістю. Проте відрізняються і способи приготування.
«Зараз приготування може бути як на кавовій машині, так і вручну. Головне в приготуванні – це марка кави. Якщо 100% арабіка – там буде кислинка, це зараз вважається найкращою кавою. Так само багато залежить від машини. Скажімо так, важлива любов до цієї справи та технологія приготування», – поділилася Ганна.
Нами було опитано 10 точок продажу кавових напоїв. Усі працівники зазначили, що основна кількість покупців приходять у ранці з о пів на 8 до 9, а у вечорі з 18 до 20, після роботи. У Запоріжжі високою популярністю користуються 2 види напою – лате і еспресо. А цінова політика залежить від виду кави та об’єму. Так, ціна за маленький стаканчик може стартувати від 18 грн.
Любитель кофеїнового напою Андрій поділився, що його день починається та закінчується кавою: «Ми з друзями п’ємо каву щодня. А оскільки не завжди є час самостійно зробити собі напій, то ми просто купуємо її. Це не так дорого, тому інколи ми можемо собі дозволити за добу придбати декілька стаканчиків кави. До того ж ми напевно знаємо, у яких точках кава краще та смачніше, до того ж вона дуже допомагає збадьоритися перед роботою».
Чому ж люди так люблять каву? Тому що вона смачна. Але окрім цього є і інші плюси напою, про які знають не всі кавові любителі.
Підвищує працездатність організму та допомагає схуднути
Коли кофеїн стимулює нервову систему, вона відправляє сигнали іншим частинам організму. Жирові клітини отримують сигнал розщеплювати жирові відкладення. Найефективніше спалюється жир у тих, хто нещодавно почав пити каву. За даними медичних досліджень, кофеїн спалює до 29% жиру у худих людей і до 10% у тих, хто страждає від ожиріння. Коли жири потрапляють в кров і перетворюються у вільні кислоти, їх організм може використовувати як джерело енергії.
Крім того, кофеїн збільшує вміст в крові адреналіну, який готує та стимулює організм до інтенсивних фізичних навантажень. Тож перед наступним походом в спортзал, або перед будь-якою фізичною роботою спробуйте випити чашку чорної кави.
Допомагає боротися з депресією
Кофеїн підвищує вироблення гормону «дофамін». Його ще називають гормоном радості, щастя та задоволення. Тому кава і допомагає боротися з депресією.
За даними дослідження, проведеного в Гарвардському університеті, у жінок, які п’ють каву, ризик виникнення депресії знижується на 20%. Ще одне дослідження показало, що ті, хто вживає каву, на 53% рідше скоюють самогубства.
Може запобігти утворенню жовчних каменів
Жовчні камені – тверді утворення в жовчному міхурі. Вони з’являються через неправильну дієту (занадто багато холестерину), проблеми з жовчним міхуром (він не звільняється повністю) і внаслідок деяких захворювань. Кофеїн допомагає запобігти утворенню жовчних каменів. Це підтвердило дослідження, в межах якого вчені 10 років спостерігали за вживанням кави і утворенням жовчних каменів у 46 тис. людей.
Захищає від серцевої недостатності
Помірне вживання кави, за даними досліджень, захищає від серцевої недостатності Ключове слово – «помірне». Зазвичай під цим мають на увазі 2 чашки на день.
Кава містить не тільки кофеїн і антиоксиданти. Велика частина поживних речовин, якими багаті кавові зерна, залишається в напої і засвоюється організмом.
В одній чашці кави міститься:
- Вітамін B2: 11% від рекомендованої добової норми.
- Вітамін B5: 6% від рекомендованої добової норми.
- Марганець і калій: 3% від рекомендованої добової норми.
- Вітамін В3 і магній: 2% від рекомендованої добової норми.
Кава може приносити користь здоров’ю, але може і шкодити, особливо якщо пити її занадто багато. Тому вчені рекомендують вживати помірну кількість кави – не більш 300 мл кофеїну на день. Це близько 3-4 чашки меленої кави, або 5 чашок розчинної. Однак якщо у вас підвищений тиск, проблеми з сечовим міхуром або шлунком, краще відмовтеся від кави зовсім. Крім того, до мінусів ще можна віднести:
- кава може призвести до безсоння
- впливає на дію лікарських засобів
- може викликати нетравлення
- може працювати як проносне
- підвищує рівень холестерину
- змушує нас хотіти солодкого
- дратує шлунково-кишковий тракт
- підвищує кров’яний тиск
Любителі кави, не відмовляйте собі в улюбленому напої, але стежте за своїм здоров’ям.
Читайте також: Чотири історії успіху запоріжанок