Існує безліч рецептів приготування головного атрибуту Великодня – паски
“Запорозька Січ” вибрала три популярних та смачних рецепти святкової випічки.
Паска на дріжджах з білковою глазур’ю
Інгредієнти:
- Молоко – 400 мл .;
- Цукор – 300 гр + 2 ст. л.;
- Яйця – 7 шт. +1 жовток;
- Сухі дріжджі – 50 гр;
- Вершкове масло – 250 гр;
- Ванільний цукор – 30 гр;
- Сіль – 7 гр;
- Дрібні родзинки – 100 гр;
- Борошно – 1 кг.
Для глазурі:
- Білок 1 яйця;
- Цукор – ? склянки.
Спосіб приготування:
- Підігріти молоко, розчинити в ньому дріжджі.
- Додати 2 ст. л. цукру і трохи просіяного борошна. Замісити опару, яка нагадує густу сметану. Залишити в теплому місці на 4 години.
- Замочити родзинки в холодній воді, злити. Ретельно промити, просушити.
- Розтопити вершкове масло.
- Збити яйця з жовтком, маслом, цукром, ванільним цукром, сіллю.
- Додати до опари розтоплене масло, яєчну масу. Ретельно перемішати.
- Додавати частинами просіяне борошно, щоб тісто вийшло густим, але дуже в’язким.
- Всипати родзинки, ще раз вимішати ложкою. Залишити в теплі на 2 години.
- Змастити форми для пасок рослинним маслом.
- Викласти тісто у форми на третину, залишити на півгодини.
- Випікати паски в розігрітій духовці до готовності, спочатку за сильнішої температури, потім її треба злегка зменшити.
- Для глазурі – додати в охолоджений білок трохи солі, збити.
- Всипати цукор, не припиняючи збивати білок.
- Обмазати глазур’ю охолоджені паски, присипати кондитерською посипкою або прикрасити на свій розсуд.
Шоколадно-мигдалева паска
Інгредієнти :
- Борошно – 2,5 склянки.;
- Яйця – 8 шт .;
- Вершкове масло – 2 ст. л.;
- Сухі дріжджі – 2 пакетики;
- Чорний шоколад, апельсинові цукати – по 100 гр;
- Какао – 3 ст. л.;
- Цукор, подрібнений мигдаль – по 1 склянці.;
- Коньяк, червоне вино – по 100 мл;
- Лимон – 1 шт;
- кориця;
- гвоздика;
Для глазурі:
- Цукор – ? склянки;
- Яєчні білки – 3 шт.
- Какао – 1 ст. л.
Спосіб приготування:
- Розчинити дріжджі в склянці теплої води.
- Додати борошно. Замісити тісто і відставити на пару годин.
- Вимісити тісто, коли воно підніметься.
- Відокремити білки від жовтків і збити, а жовтки – розтерти з цукром.
- Додати в тісто жовтки з цукром, подрібнений шоколад, мигдаль, коньяк, вино, сік лимона, цукати і прянощі.
- Додати збиті вершки.
- Викласти тісто у форму, змащену вершковим маслом.
- Випікати 90 хвилин при температурі 160 С.
- Збити білки до міцної піни, додати какао і цукор.
- Змастити шоколадно-мигдалеву паску глазур’ю.
Сирна паска з цукатами та родзинками
Інгредієнти :
- Сир (9% або вище) – 600 г;
- Вершкове масло, цукор, родзинки, кольорові цукати – по 100 г;
- Сметана (20%) – 200 г;
- Жовтки – 4 шт.;
- Ванільний цукор – 1 ч. л.
Спосіб приготування:
- Протерти сир через сито або пробити занурювальним блендером.
- З’єднати в каструлі з товстим дном сир, сметану, ванільний цукор, цукор-пісок, нарізане кубиками м’яке вершкове масло.
- Додати жовтки, перемішати все до однорідності.
- Прогріти на малому вогні, ретельно перемішуючи, аби дати масі закипіти.
- Охолодити, щоб була теплою.
- Всипати промиті і обсушені заздалегідь родзинки, цукати. Перемішати.
- Змочити водою марлю, скласти у 2 шари, застелити нею пасочницю, при цьому краї марлі повинні звисати.
- Наповнити ємність сирною масою.
- Загорнути зверху краями, що звисають.
- Помістити зверху вантаж і ставити в холодильник на 12 годин.
- Прибрати вантаж, розгорнути краї марлі, обережно перевернути пасочницу і зняти марлю.
- Прикрасити за бажанням цукатами, родзинками, горіхами, свіжими ягодами.
Читайте також: 6 ідей оригінального декору великодніх пасок