“Знаєте, є золотий стандарт у світі. Так само в Україні є “стандарт гречки”. В умовах нестабільності золото зростає в ціні. Аналогічне можу сказати і про гречку”, – сказав генеральний директор асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко.
До середини квітня 2016-го ціни на гречку досягли 32 грн/кг. З початку року щотижня зростала вартість цієї крупи. Експерти назвали квітневе подорожчання аномальним.
“В Україні є кілька продуктів, які населення сприймає як знакові – цукор, хліб, гречка. Остання була найдешевшою. Про неї часто пишуть, говорять. Зокрема, політики. Люди сприймають цю крупу як найнеобхідніший продукт. Через це він дорожчає. Для порівняння можна взяти рис. Його завозять з інших країн, у магазинах представлені багато сортів. А коштує вдвічі дешевше за гречкк”, – додав експерт.
У червні кілограм гречки в деяких столичних супермаркетах продавали по 47-50 грн. У вересні Антимонопольний комітет відкрив справу проти змови на ринку гречки. 1500 т крупи завезли з Європи. Після цього вона подешевшала до 26 грн.
“Фермери не будуть сіяти великі площі гречки. Це пов’язано з її рентабельністю. Середня рентабельність цієї культури – 30 відсотків, тоді як рентабельність рису – 47 відсотків. У сої і соняшнику рентабельність вища, тому будуть сіяти їх. Гречку повинні були сіяти великі агрохолдинги. Для них не так важлива рентабельність, як сівозміна. Круп’яні культури повинні змінювати. Щоб фермери були зацікавлені в гречці, потрібна державна програма. Один рік фермерам доплачували по 50-100 гривень на гектар гречки. Але і ця програма повинна бути розумною, інакше всі вони масово почнуть сіяти гречку, досить ячменю, пшениці та соняшнику”, – каже голова асоціації фермерів Вінницької області Інна Кухарчук.
Щороку українці з’їдають близько 155000-180000 т гречки. У минулому році виробництво гречки скоротилося на 20%.