Сьогодні розпочався Великий піст
Він триватиме до 18 квітня та закінчиться Великоднем. Великий піст для вірян – час очищення та відновлення. Однак, скористатися чим часом, щоб підготувати свій організм до весни може будь-хто, незалежно від релігійних вподобань.
А щоб пройти випробування постом і не зашкодити собі, користайтеся порадами від сайту “Запорозька Січ”.
Ваше здоров’я – найголовніше
Великий піст – найсуворіше з усіх обмежень у їжі. За деякими канонами, окрім відмови від продуктів тваринного походження, в окремі дні людині не дозволяється їсти нічого, окрім хліба та води. Однак не варто вдаватись до настільки радикального підходу, бо він може стати фатальним для організму. Якщо розглядати піст з точки зору обмеження в певних продуктах, то досить буде лише більше споживати фруктів, овочів, злаків та бобових.
Змінюйте раціон поступово
У вас в запасі цілих 48 днів для того, щоб очистити організм та налаштувати його на весну. Тож не варто в перший день посту взагалі відмовитись від будь-яких продуктів тваринного походження, та харчуватися самими лише салатами та картоплею. Організм дуже різко реагує на такі кардиналі зміни і може задати вагомих неприємностей. Виключати з раціону м’ясо, молоко, масло треба поступово – спочатку відмовитися від одного продукту, згодом – від іншого і так далі.
Додайте різноманіття
Якщо виключаєте зі свого раціону певні продукти, які є джерелом необхідних мікроелементів, замінюйте їх рослинними аналогами. Це необхідно для того, щоб організм мав змогу отримати ті елементи та амінокислоти, який не здатен синтезувати сам. Тож щоб отримувати всі необхідні поживні речовини з рослинної їжі, комбінуйте різноманітні продукти. Крім того, це надасть можливість відкрити нові смакові вподобання.
Не відмовляйтеся від жирів
Великий піст передбачає відмову від масла, олій та жирів, які містяться в яйцях та рибі. Однак повна відмова від жирів лише на 48 днів не досить ефективна, якщо окрім очищення ви хочете ще й схуднути. Бо саме жири містять цілий комплекс вітамінів та мінералів, необхідних для імунної системи, зору та всього організму в цілому. Тож, якщо ви все ж таки вирішите відмовитись від тваринних жирів, додайте до свого раціону горіхи, льон, гарбузове та соняшникове насіння. Їх їсти піст не забороняє, при цьому вони містять вітамін Е та поліненасичені жирні кислоти. Крім того, не захоплюйтеся швидкими вуглеводами та поєднуйте горіхи з морквою чи курагою. Так жиророзчинні вітаміни засвоюватимуться в повній мірі.
Читайте також: Запоріжці можуть долучитися до зміни системи харчування дітей у школах і дитсадках