Розбираємось, чим корисна айва та що з неї приготувати
Цей фрукт на Землі вирощують вже понад 4 тис. років. Здавна айву вважали особливою лікарською рослиною і використовували відвар плодів для лікування захворювань шлунка та кишківника. Айва містить безліч вітамінів і мікроелементів, тому її присутність в раціоні сприятливо позначається на здоров‘ї людини
Вміст заліза в цьому плоді вище, ніж в більшості фруктів. Також айва має антисептичні властивості, які допомагають при лікуванні тріщин, запальних захворювань горла і шкіри.
А ще у плодах айви міститься багато пектинових з‘єднань і дубильних речовин, які і надають їй своєрідного смаку. Також у м‘якоті висока концентрація цукрів: фруктози, глюкози; калію, заліза, кальцію, фосфору і міді. Іспанці перші, хто почав робити із айви мармелад.
У сирому вигляді айву їдять рідко, її кислий і терпкий смак мало кому подобається. А ось аромат цього фрукту збагатить смак чаю, якщо покласти туди пару свіжих скибочок. Сире насіння треба видаляти. Варка робить кісточки безпечними. Шкірку завжди знімають цілком або хоча б видаляють пушок.
Зазвичай же плоди переробляють на різноманітні джеми, варення, морозиво. Але айва смачна не тільки в солодких стравах – вона надає пікантного аромату м‘ясу з овочами, кислим соусам.
Джем з айви
На дачних ділянках у декого із запоріжців айва вже достигає, тож приготуйте собі корисні кисло–солодкі ласощі на зиму. Такий джем можна мазати на хліб або додавати в пироги як начинку.
Рецепт: айва – 1 кг, лимонна кислота – на кінчику ножа, цукор – 750 гр, вода – щоб покрити плоди.
Плоди помити, зняти шкірку, розрізати і видалити кісточки. Дрібно порізати айву і покласти в каструлю з водою. Варити до м‘якості близько 20 хвилин на середньому вогні, перевіряючи шматочки – час варіння може сильно відрізнятися. Тільки–но айва стане м‘якою, розім‘яти плоди товкачем у пюре і всипати цукор та лимонну кислоту. Все ретельно перемішати і за необхідності додати ще води. Далі проварити на невеликому вогні не менше 15 хвилин і закрити у стерильні скляні банки. Зберігати в холодильнику.
М‘ясо з айвою в горщиках
Айва робить м‘ясо м‘яким і ароматним. Можна використовувати будь–що – яловичину, свинину, птицю.
Рецепт: айва – 300 гр, свинина – 500 гр, цибуля – 1 шт, рослинна олія – ??30 мл, сіль, чорний перець – на свій смак.
Айву помити, очистити пушок зі шкірки, порізати на скибочки, прибираючи при цьому насінну коробку. На сковороді розігріти олію і викласти часточки айви. Обсмажувати на сильному вогні, щоб зверху утворилася скоринка. А щоб плоди не пускали сік і не гасилися, слід обсмажувати її частинами. Усередині шматочки залишаються сирими – їх потрібно посолити і поперчити.
Тим часом м‘ясо поділити на шматки і швидко обсмажити в олії, що залишилася від айви. До готовності не доводити, після утворення скоринки перекласти в порційні горщики, додати цибулю півкільцями, посолити і поперчити. Злегка залити водою і накрити кришкою.
Запікати в духовці, розігрітій до 200 градусів, майже до повної готовності м‘яса. Після додати айву і тушкувати ще 20 хвилин.
Смачного вам!
Читайте також: На запорізьких дачах кипить підготовка до зими