Якби пошукати місто, де можна відзняти фільм на одній локації – початок війни, спротив, хаб для сотень людей, які виїздили з сусідньої Херсонщини, нові виклики та потреба у красі – то це Зеленодольськ.

Жанр стрічки – бойовик і реалізм на міцній заквасці оптимізму. Знайомство з громадою влаштувала програма DOBRE у рамках насиченого престуру.

Журналісти з регіонів побували у чистому місті на Дніпропетровщині, неподалік від Кривого Рогу. Комунікація Зеленодольськ вражає яскравими будинками та парком.

Хоча до 70% житлового фонду було пошкоджено. Відновлювали, фарбували, вставляли вікна попри ризики. Прагнули, аби після звільнення окупованої частини Херсонщини люди поверталися. Та навіть під обстрілами вперто копали клумби й садили квіти.

Пішло на користь чистоті й порядку своєрідне покарання: порушив комендантську годину чи був напідпитку? Відпрацюй.

Комунікація «громада – влада»: всі на вулицях вітаються. Всі знають телефони голови та помічників. Телеграм-канал майже на 15 тисяч підписників гарантує швидке сповіщення й новини. Коли фронт був за 10 км, «негайно в укриття!» в телефоні зберегло багато життів.

До речі, тутешні освітяни третій рік плетуть такі сітки, що черга замовлень. Розвідники підтверджують: якісне маскування.

План дій влади короткий, але місткий. Безпека, вода, тепло, розвиток малого бізнесу, освіта, екологія, спорт, молодь, туризм.

«Ми не хочемо повторити долю мономіст, збудованих поряд з підприємствами. Прагнемо, аби в Зеленодольську купували житло, більшало родин, дітей, а працювати можна дистанційно. Ми повноцінне місто, а не місце вихідного дня», – ділиться голова міської територіальної громади Дмитро Невеселий.

Зараз тут мешкає до двох тисяч «новеньких».

Радикально

Це улюблене слово харизматичного голови громади. Посміхається він часто, жартує доречно, ухвалює рішення виважено. Мета «проста» – перетворити Зеленодольськ на місто 15 хвилин. Саме стільки часу має витрачатися на дорогу до будь-яких послуг.

Мету розділяє команда, і це відчувається на кожному об’єкті. «Я завжди раджуся з керівниками, довіряю професійній думці, і не заважаю надмірним контролем», – пояснює голова.

Так кожний відповідає за свою ділянку. За порядком наглядають камери на вулицях та закладах освіти. За рік в місті не зафіксовано жодної крадіжки, хоча були пошкоджені до 700 квартир. Звільнення сторожів, це теж про радикально. Можна уявити, скільки негативу вилилося на голову Дмитра Невеселого в очі й позаочі.

Однак це зекономило бюджетні кошти та, головне, батьки спокійні за дітей.

Екологічно

Круту рекламу рідному місту зробив Андрій Нагорний, регіональний менеджер програми DOBRE. Він захопився бігом і пробіг марафон саме в Зеленодольську. Тут є класна траса для бігунів вздовж водосховища (місцеві кажуть «море»).

Отже, марафон може стати родзинкою туризму.

У спекотний день купалися, засмагали, по хвилях стрибав вітрильник.

Літня ідилія та урбаністичний пейзаж: димить трубами Криворізька ТЕС, а вздовж берега гудуть лінії електропередач.

Одна з найпотужніших ТЕС в Україні уже зазнала атак, але тримає на плечах промисловість Придніпров’я.

Наближення зими додає тривоги: як опалювати будинки? В місті немає приватного сектору. Порятунок бачать в модульних котельнях. Точково ставлять сонячні панелі, саме вони живлять ЦНАП.

Після підриву Каховської дамби місцеве «море» стало міліти, бо немає підживлення. Каховське водосховище було джерелом питної води для громади.

«Наскільки впала вода, видно на березі, і процес триває. Тому ми почали шукати альтернативу – артезіанську воду. Маємо достатні запаси», – каже Дмитро Невеселий.

Пішли шляхом розвідки та буріння свердловин. Це завдання КП «Зеленодольський міський водоканал». Пластикові труби пішли на заміну пошкодженої обстрілами системи водопостачання. На єдиному КП в громаді все: вода, тепло, освітлення, ремонт доріг, благоустрій. Підприємству допомогла зміцнити базу програма DOBRE. Придбали інструменти, екскаватор-навантажувач, апарат для зварювання труб.

Встановили обладнання на насосній станції в с. Мар’янське; дренажні насоси на водоочисних спорудах та полігоні ТПВ у Зеленодольську. Водоканал також займається озелененням. Тут вирощують квіти й декоративні рослини для себе та продаж. Павловнія звідси є в Бучі та на Херсонщині.

Наталя Нівецька на мопеді об’їздить місто і стежить, аби все росло й вчасно поливалося. Мріє висадити ще більше лаванди.

Надійно та швидко

Транспорт номер 1 – велосипеди. В парку, на вулицях, біля води. Їздять цілими компаніями. Є вуличне освітлення. Війна показала, що громаді потрібні медобладнання і транспорт. Довелося надавати допомогу пораненим.

Мережа тут така: Центр первинної медико-санітарної допомоги та дві сільські амбулаторії. Згідно з деклараціями, обслуговують до 14 тисяч людей.

За кошти програми DOBRE придбане мобільне обладнання для медичної допомоги за місцем проживання. Щойно заклад отримав автомобіль для сімейних лікарів.

У ЦПМСД працюють фахівці вузького профілю. Готується прийняти пацієнтів лікувальний корпус після ремонту. Це не класична поліклініка, а вищий рівень турботи, включно з тактильними табличками. Також ми побачили укриття під лікарнею, а це палати з усім необхідним. Допомогли його облаштувати міжнародні партнери.

Молодіжно

Тут багато дітей – на вулицях, в парку, на пляжі. Якщо дітям в громаді буде цікаво, безпечно, буде чим зайнятися, переконаний Дмитро Невеселий, то їхній голос «за місто» переконає батьків.

Дмитро подає приклад: нещодавно в родині народився син Дамір.

– Ми будуємо громаду «під» дітей та молодь, – каже голова. – Запитуємо: що вам потрібно? І слухаємо не вчителів, а нове покоління. Ми ж передамо все в їхні руки. В нас ініціативна молодіжна рада. Діють Центр активності громадян та молодіжний простір. Програма DOBRE надала меблі та техніку, наш внесок – ремонт приміщення. Я впевнений, що доступний спорт, ігри в команді – крута підтримка та розвантаження психіки наших дітей.

Заходимо у велику спортшколу з різними секціями. Заклад діє з 1986 року, тобто ровесник Дмитра Невеселого. Хол нагадує виставку кубків та нагород. Видно, що зали не гуляють. Спершу на тренажерах, а потім на воді тренуються любителі водного спорту. Серед вихованців – спортсмени високого класу. За кошти програми DOBRE придбаний спортінвентар. Водно-веслувальна база постраждала від обстрілів.

Пряме влучання зруйнувало скейт-парк, улюблене місце тинейджерів…

Голова громади запевняє – відремонтують з часом.

Поповнювати бюджет складно. 90% місцевих сільськогосподарських земель вважаються небезпечними. Малий бізнес ще не відновився.

У Зеленодольський професійний ліцей до війни вступали з сусідніх областей. У 2024 треба набрати понад 100 ліцеїстів. Підготовка кадрів на базі ліцею – проєкт програми DOBRE, Дніпропетровської облради, Зеленодольської міськради та ДТЕК Енерго.

В ліцеї облаштували сучасні класи та майстерні. Електромонтери та електрослюсарі вкрай потрібні енергетиці, тож молодь запрошують: вступайте!

Новий навчальний рік буде в школах чи онлайн?

Підхід Дмитра Невеселого категоричний: «Дітям треба яскраві та світлі класи. Укриття вже є в школі, лікарні, також буде в дитсадку. Життя дітей головне».

Саме в цій громаді знаходиться Великокостромська гімназія, про яку завдяки Євробаченню дізнався світ. Заклад на 250 учнів частково зруйнувала ракета.

Співачки Alyona Alyona & Jerry Heil оголошували кампанію «Мій голос відбудовує» для збору коштів на відновлення гімназії.

Як трималися

У 2022 та 2023 роках прифронтова громада жила так, як зараз Нікополь. 9 місяців обстрілів. Вся інфраструктура була пошкоджена. Навесні 2022 року філія «Зеленодольська» компанії Нібулон потрапила в сіру зону, було пошкоджено термінал. Тепер філія виконує функції елеватора.

Викликом став наплив людей, які евакуювалися з Херсонщини. Виїздили родинами, по сільських дорогах на велосипедах, візочках. Потім люди рухалися далі, а громаді зібрався велопарк – понад 2,5 тисячі велосипедів. Коли люди поверталися, то забирали свій транспорт.

Багато хто залишився жити в Зеленодольську та селах громади, а на городи їздять додому, на Херсонщину. Там же своя земля, як покинеш? Спротив міста ворогу був шалений. Тут ще й досі не знешкоджено 2640 нерозірваних касет…

В район досі прилітає, і це вимагає постійної готовності рятувальників і техніки.

В пожежній частині української громади служить автомобіль Volvo FM 9 підвищеної прохідності. Його передали шведські партнери.

Пожежна техніка не раз потрапляла під обстріли, але не підводила.

Днями відбулась онлайн-зустріч з експертами Фундації розвитку місцевої демократії (FRDL, Польща) щодо роботи над Стратегією розвитку Зеленодольської громади на 2024-2027 роки, з продовженням до 2034 року, в рамках Програми DOBRE.

Слоган громади: «Наш шлях тернистий, але ми не зупиняємось».

Тетяна Корінь

Фото автора і програми DOBRE