На Запорізькій АЕС, що знаходиться на території тимчасово окупованого Енергодара, склалась критична ситуація щодо забезпечення стабільної та безпечної роботи станції. Практично відсутні запчастини та витратні матеріали. Про це повідомляє Головне управління розвідки.

Наразі робота на станції ведеться вахтовим методом. Тривалість вахти складає один тиждень.

Особовий склад окупаційних військ, залучений в охороні об’єкта, розмістився в основному в готелі “Україна” та в приміщеннях профілакторію станції. Також військові займають квартири евакуйованих громадян. На станції діє суворий пропускний режим. У кожної чергової зміни вилучають практично всі особисті речі, особливо телефони.

Російські окупанти вивчають можливість під’єднання станції до енергосистеми РФ. Втім, через технічні причини це поки що технічно неможливо.

Відсутність технічної можливості спрямування потужностей АЕС на тимчасово окуповані території України підтвердив очільник НАЕК “Енергоатом” Петро Котін.

У НАЕК “Енергоатом” зазначили, що на сьогодні існує лише один сценарій – це стабільна та надійна робота Запорізької АЕС в енергосистемі України. Її відключення неможливе ні з технічної, ні з безпекової, ні з економічної, ні з політичної точки зору. Національна енергогенеруюча компанія закликала експертів та ЗМІ “припинити спекуляції та різні гіпотези щодо подальшої роботи ЗАЕС”.

____

Посилання на наш Телеграм-канал