У 2015 році міським головою Запоріжжя став Володимир Буряк

За нього проголосували 58,5% виборців. У 2020 році Володимир Буряк був переобраний на другий термін – в один тур з підтримкою майже 60% голосів. За роки роботи міський голова встиг зробити чимало: оновлено громадський комунальний транспорт, обладнано нові зони відпочинку для містян, побудовано сучасний термінал в аеропорту, відремонтовано лікарні, дороги, вирішено проблему з чергою в дитячі садки і багато іншого. Все це десятиліттями буде служити Запоріжжю і запоріжцям.

Мрії про новий транспорт стали реальністю

У Запоріжжі 2016 рік ознаменувався стартом оновлення громадського комунального транспорту. Перші нові автобуси великої місткості вийшли на маршрут в грудні, викликавши захоплення у містян, які понад 10 років мріяли про такий транспорт. Міський голова Володимир Буряк ще на початку першої каденції заявив, що оновлення транспорту в місті буде одним із головних завдань. І впорався з ним.IMG_9805

За час роботи Володимира Буряка в Запоріжжі з’явилося майже 100 нових автобусів великої місткості, завдяки чому відкрили кілька нових маршрутів: №№17, 18, 29, 39, 56, 59, 72, 86, 94, 98. Також закупили близько 20 тролейбусів, в тому числі з автономним ходом. Це дозволило відкрити ще 2 важливих маршрути – з центру міста на о. Хортиця і з Бородінського мікрорайону в Хортицький район. Понад 20 років жителі Бабурки просили запустити такий маршрут, але «фахівці» заявляли, що це неможливо. Виявилося, цілком можливо, якщо поставити таку мету і цілеспрямовано досягати її. Частину шляху за маршрутом тролейбуси йдуть на автономному ходу, частину – по тролеях. І жителі обох районів вдячні за створення таких маршрутів і за роботу міського голови на результат. Результат, який йде на благо міста і містян.0W9A0033Ще більш масштабне оновлення відбулося в трамвайному парку. Міський голова Володимир Буряк в 2017 році ініціював створення міської програми «Запорізький трамвай», в ході якої вперше в місті почали збирати трамваї власного виробництва! За кілька років на маршрути вийшли 14 «Запорізьких трамваїв», одягнених у вишиванки – красивих, зручних, безпечних. Крім того, придбано 25 європейських трамваїв, проведено капремонт наявного рухомого складу. І тепер практично повністю оновлений трампарк КП «Запоріжелектротранс» – таке завдання і ставив міський голова.SHER5711

Також на зупинках транспорту почали встановлювати електронні табло, на яких є інформація про прибуття того чи іншого маршруту. Відстежувати роботу транспорту можна і в декількох додатках, і на Google-мапах. А ще за завданням Володимира Буряка весь громадський комунальний транспорт обладнаний приладами безконтактної оплати проїзду. Це не тільки зручно для пасажирів і водіїв, а й підвищує рівень безпеки, що важливо в період епідемії коронавірусу.1 IMG_7465

Аеропорт став дійсно Міжнародним

Запорізький аеропорт довгі роки знаходився не в найкращому стані. Літаки, звичайно, літали, рейси нові періодично з’являлися. А ось старий термінал, ще 60-х років будівництва, і злітно-посадкова смуга були жахливими. Однак в 2016 році міський голова Володимир Буряк ініціював міську програму розвитку Міжнародного аеропорту «Запоріжжя». І її результати приголомшили всю країну, бо вперше в Україні місто без підтримки Держбюджету побудувало новий термінал в аеропорту!SHER2618_новый размер

«Упевнений, що відкриття нового терміналу позитивно позначиться на іміджі міста, його інвестиційній привабливості, дозволить збільшити кількість рейсів і пасажирів», – заявив у 2016-му Володимир Буряк.

І закипіла робота. Будівництво нового пасажирського терміналу завершилося в грудні 2019-го. Відкрили термінал у жовтні 2020-го. Аеропорт і пасажири отримали сучасний, просторий – площа 12 тис. кв. м – термінал, а місто – перспективне підприємство, яке швидко увійшло в ТОП аеропортів країни.DSC07178

У 2016-2017 роках також була побудована нова дорога в аеропорт. У 2017-2019 роках відремонтовано близько 75 тис. кв. м злітно-посадкової смуги, 27 тис. кв. м. рульової доріжки, 54 тис. кв. м. перону аеропорту. Також встановлено світлосигнальне і радіотехнічне обладнання.

Розвиток інфраструктури аеропорту, нарощування пасажиропотоку і відкриття нових рейсів в різні країни світу триває навіть в умовах карантину. Так, за показниками цього року аеропорт Запоріжжя утримує високі позиції і влітку на 42% перевищив показники «доковідного» 2019 року. Послугами Міжнародного аеропорту «Запоріжжя» в червні скористалися 66,7 тис. осіб, а за 6 місяців 2021 року – 224,8 тис. пасажирів. Це в 2 рази більше, ніж в аеропорту Дніпра.SHER2103 SHER1871

Нічого цього не було б, якби не наполегливість міського голови Володимира Буряка, який не тільки став ініціатором будівництва терміналу, а й згодом захистив від намірів Міністерства інфраструктури передати його в концесію. «Термінал аеропорту побудований за кошти громади, і буде все належати тільки громаді Запоріжжя», – підкреслював Володимир Буряк.

І дійсно, новий термінал дов­гі роки буде радувати пасажирів Міжнародного аеропорту Запоріжжя, серед яких не тільки жителі нашої області, а й сусідніх регіонів, де немає такого сучасного і зручного терміналу. У ньому, до речі, передбачені сервіси для людей з інвалідністю (з порушеннями опорно-рухового апарату і слуху), а також облаш­товано приміщення для сімей з дітьми, де можна переодягти і погодувати малюків.

Оновлені комунікації, будинки і дороги

На початку своєї першої каденції в ході зустрічі з громадою Володимир Буряк повідомив, що вперше у місті прий­нято рішення спрямувати значні кошти на оновлення інженерної інфраструктури. Були виділені 55 млн грн на будівництво та реконструкцію водопровідних мереж, каналізаційних колекторів і насосних станцій. Ще понад 20 млн грн спрямовані на оновлення тепломереж.

І за наступні роки роботи міського голови в Запоріжжі істотно оновили комунікації міста. Проведено заміну понад 100 км водопровідних, каналізаційних і теплових мереж. Також приділили велику увагу підтримці будинків, в яких створені ОСББ. Завдяки цьому все більша кількість запоріжців брала відповідальне рішення стати співвласниками своїх будинків. Якщо 1 грудня 2015 в місті було лише 127 ОСББ, то на 1 жовтня цього року їх вже понад 1250! Володимир Буряк регулярно проводив зустрічі з головами ОСББ, під час яких приймалися важливі спільні рішення про проведення ремонтів і їхнє співфінансування. Завдяки чому в сотнях будинків були оновлені покрівлі, ліфти, труби, вікна, проведено утеплення і т. д.SHER1941

Всього в Запоріжжі за час роботи Володимира Буряка зроблений ремонт у понад 600 будинках і в 30 гуртожитках, капремонт покрівель майже в 400 будинках, замінені внутрішні будинкових інженерних мереж понад 320 будинках, проведено капітальний та дрібний ремонт близько 1 тис. ліфтів.

Велика увага приділялася ремонту доріг. З 2016 року стартувала окрема міська програма, на створенні якої наполягав Володимир Буряк. І в 2016-2021 роках відремонтовано понад 2 млн кв. м доріг і понад 127 тис. кв. м тротуарів.SHER9149

За дорученням міського голови ремонти доріг з інтенсивним рухом велися в нічний час, щоб працівники і техніка не заважали руху транспорту. Роботи проводилися на Набережній магістралі, на вулицях Перемоги, Південноукраїнській, проспектах Металургів, Маяковського, Ювілейному, Соборному і багатьох, багатьох інших. А на вул. Шкільній побудували нову дорогу, облаштували тротуар і висадили нові дерева, чагарники на зелених зонах вздовж неї.

Важливо, що разом з магістральними дорогами в Запоріжжі ремонтували внутрішньоквартальні та дороги приватного сектора. Для цього була прийнята окрема програма відновлення інфраструктури приватного сектора. Зроблено понад 450 тис. кв. м внутрішньоквартальних доріг, 252 тис. кв. м доріг приватного сектора.

Відзначимо і ремонт зливової каналізації на перетині проспектів Соборного та Металургів. Через старі комунікації, які відслужили понад 50 років, там збиралися талі і зливові стоки, і почала просідати дорога. Була загроза підтоплення будинків, розташованих в цьому кварталі.

Щоб запобігти аварійній ситуації, було вирішено замінити проблемний відрізок мережі водовідведення. Хід робіт на особистому контролі тримав міський голова Володимир Буряк. Всього було оновлено 80 м системи зливостоків, замінено 2 тис. кв. м асфальтового покриття.

Безпечне місто

У Запоріжжі в 2016 році Володимир Буряк ініціював старт програми «Безпечне місто». У 2018 році цю програму визнали найкращим проєктом в країні! За кілька років у місті встановили понад 230 камер вуличного відеоспостереження на 40 локаціях. Інформація із записуючих пристроїв потрапляє на монітори КП «Центр управління інформаційними технологіями». І в режимі реального часу фахівці Центру можуть спостерігати за ситуацією в місті на десятках моніторів.2 SHER3920

Відеоспостереження допомагає встановити обставини різних аварій, подій, випадків вандалізму і т. д. Також «Центр управління інформаційними технологіями» здійснює супровід роботи міського контакт-центру «15-80», що приймає звернення містян з приводу різних комунальних проблем. За добу надходять по 200 і більше дзвінків! Також за пропозицією Володимира Буряка створена Муніципальна аварійна служба, яка оперативно ліквідує різні аварії в будинках міста.

Реформа Володимира Буряка буде продовжена

Запоріжжя показало приклад всій Україні, як треба берегти і розвивати бібліотеки. Міський голова в 2019 році дав старт тотальній реформі бібліотечної мережі міста. 2 мережі – доросла і дитяча – об’єднані в одну, як і заведено в інших країнах світу. В результаті реформи повністю збережений штат співробітників бібліотек і навіть вдалося збільшити зарплату людям, які прищеплюють містянам любов до книг. Але найголовніше – це повне оновлення самих бібліотек, які стали сучасними, різноплановими культурними центрами.

У 6 бібліотеках міста вже завершені роботи, і вони працюють, приносячи радість дітям і дорослим. Там проводяться цікаві майстеркласи, зустрічі, літературні читання, виставки, які збирають багато відві­дувачів.

«Ми створюємо нові моделі роботи бібліотек. А при них відкриємо незвичайні музеї. Наприклад, Музей історії архітектури міста, який розташований в бібліотеці по вул. Гоголя, а на пр. Маяковського відкриємо музей спортивної слави Запоріжжя. Вважаю це важливим для культурного життя Запоріжжя», – підкреслював Володимир Буряк.SHER0485

За кілька років будуть оновлені всі бібліотеки міста. На минулій сесії міськради депутати підтримали проєкт рішення про збільшення фінансування за програмою «Культура Запоріжжя на 2019-2021 роки». Зокрема, кошти будуть спрямовані для виготовлення проєктно-кошторисної документації по капітальному ремонту приміщень міських бібліотек за адресами: вул. Василя Сергієнка, 11, вул. Тараса Бульби, 14 і вул. Істоміна, 14а. Закінчено капітальний ремонт бібліотеки по вул. Запорозького козацтва, 17а. Реформа, розпочата міським головою Володимиром Буряком, буде продовжена. І місто на довгі роки отримає мережу сучасних культурних центрів.

До речі, оновлений і книжковий фонд бібліотек. За останні 5 років придбано понад 36 тис. книг на загальну суму 6,5 млн грн. Також цього року вперше придбано інклюзивну літературу – книги великим кеглем і шрифтом Брайля для людей зі слабким зором. Впроваджено і систему єдиного електронного квитка та онлайн-пошук «E-книга».

Проблема черг в дитсадки вирішена

По всій Україні останні років 15 існувала проблема нестачі місць у дитячих садках. У 90-ті роки була, так звана, демографічна яма – народжуваність скоротилася через фінансову кризу. І порожні дитячі сади продавали приватним фірмам і віддавали різним установам. І коли після 2000-го року народжуваність почала зростати – виник дефіцит дитячих садків.

У Запоріжжі в черзі до дитсадка значилися понад 1600 малюків. З 2017 року за розпорядженням Володимира Буряка проведена реконструкція низки дошкільних установ, які були закриті багато років: №100 (Шевченківський р-н), №144 (Комунарський р-н), №186 (Вознесенівський р-н), №169 (Заводський район), №217 (Шевченківський район). Створено дошкільні підрозділи в закладах загальної середньої освіти. В результаті проблема черги до дитсадків вирішена – зараз є навіть вільні місця в групах.

Чималу увагу приділяли школам. У кожному районі міста побудовано по одному сучасному шкільному стадіону, де можуть тренуватися не тільки школярі, а й жителі поблизу розташованих будинків.

Створено понад 100 сучасних комп’ютерних класів, проведено озеленення територій багатьох шкіл. Розпочато реконструкцію школи №53 в Шевченківському районі, яка постраждала під час пожежі в 2015 році. Міському голові вдалося домогтися включення цього об’єкту в державну надзвичайну кредитну програму. І навіть коли почалися проблеми з фінансуванням робіт з Держбюджету, Володимир Буряк прийняв рішення продовжити ремонт за рахунок коштів міста.6 SHER5335

Важливо, що з початком епідемії в місті зробили все можливе, щоб навчальний процес через дистанційне навчання не постраждав. Міський проєкт «School_Z. Організація освітнього процесу з використанням технологій змішаного і дистанційного навчання учнів» отримав золоту медаль і диплом Міністерства освіти і науки України, Національної академії педагогічних наук України на міжнародній виставці «Сучасні навчальні заклади-2021». Всього міські навчальні заклади отримали 11 золотих медалей, 3 срібних та 2 бронзових і стали одними з кращих в країні.

Робота – заради дітей

З приходом до міської влади Володимира Буряка в Запоріжжі була створена програма «Діти Запоріжжя», згідно з якою надавалася суттєва підтримка дітям з багатодітних сімей, дитячих будинків сімейного типу, дітям-сиротам і сім’ям, які опинилися в складних життєвих умовах.

Крім того, в місті розгорнулася масштабна робота з оновлення спортшкіл і шкіл естетичного виховання. Так, за сприяння міського голови зазнала розвитку мережа дитячих художніх шкіл, в яку входять 8 музичних шкіл, 4 школи мистецтв та художня школа. У них займаються тисячі дітей, які тепер мають можливість отримувати знання і навички в комфортних умовах.

Всього за минулі кілька років ремонтні роботи проводились в 11 художніх школах міста. Вперше за багато років для юних музикантів купувалися музичні інструменти і звукова апаратура. Також були оновлені пришкільні території, які стали комфортними і безпечними.

На окрему розмову заслуговує відновлення спортивної слави міста. Перш за все, в 2017 році за ініціативою Володимира Буряка створено міський футбольний клуб «Металург», який почав свій шлях з Аматорської ліги чемпіонату України, а зараз виступає в професійній лізі. На базі КП «МФК Металург» створена молодіжна команда U-19, яка виступала у вищому дивізіоні (тепер це «Металург-2»).

Врятовано від закриття дитячу футбольну школу «Металург». Її колишній власник через фінансові проблеми мав намір закрити школу, в якій тоді займалися близько 500 дітей. Але Володимир Буряк виніс пропозицію міськраді – врятувати школу. І депутати підтримали рішення. Школу вдалося не тільки зберегти, але і значно поліпшити. Зараз там займаються понад 1500 юних футболістів, адже заняття стали більш доступними, і покращилися умови тренувань.12 SHER4624

Місто викупило у приватного власника майно колишньої приватної школи (по вул. 12 Квітня, 2) і передало в комунальну власність громади Запоріжжя для ДЮСШ «Металург». Це придбання дозволило відновити повноцінний тренувальний процес. А модернізація поліпшила побутові умови – до роздягалень і душових. Ще реконструювали 4 футбольних поля, проводиться ремонт приміщення спорт­школи. Також відкрили 14 філій в різних районах міста, виконано реконструкцію 9 футбольних майданчиків, відкрито відділення жіночого футболу.

Також приділялася увага всім 20 спортшколам міста, де займаються понад 7 тис. дітей. З 2016 року за програмою міського голови Володимира Буряка для ДЮСШ придбано близко 7 тис. одиниць спортивного інвентарю та одягу на загальну суму близько 17 млн грн. Також майже в 8 разів збільшено фінансування навчально-тренувальних зборів вихованців міських ДЮСШ.

Громада почала співпрацювати з владою

У 2017 році в Запоріжжі з’явився сервіс електронних петицій. І нехай не всі сприйняли нововведення адекватно (бувають кумедні звернення), велика частина містян на п’ятірку оцінила нові можливості співпраці з міськрадою. Багато людей подавали дійсно важливі ідеї, які знаходили відгук у громади і отримували підтримку місцевої влади.

Ще однією важливою подією став розвиток Центру надання адміністративних послуг та створення його відділень в рай­онах міста. У 2016 році в Запоріжжі працював тільки один ЦНАП по вул. Українській, 50. Однак з 2016 року за дорученням Володимира Буряка розпочалася реалізація міської програми розвитку мережі філій Центру надання адміністративних послуг. Міський голова підкреслив, що важливо зробити все можливе, щоб спростити людям доступ до адмінпослуг.

І це зроблено – в районах міста за кошти міського бюджету облаштовані філії ЦНАП. Збільшено кількість послуг, які вони надають: раніше їх було всього 47, а зараз – близько 150.

Також значно підвищено якість цих послуг.SHER8216

Крім того, в Запоріжжі став доступним сервіс «Е-малятко», завдяки якому молоді батьки прямо в пологовому будинку можуть оформити свідоцтво про народження дитини і отримати інші важливі послуги.

А проєкт «Громадський бюджет», який з’явився в місті в 2016 році, допоміг багатьом запоріжцям втілити важливі ідеї і зробити місто яскравішим, зручнішим. Кожен може написати проєкт зі створення спортивного або дитячого майданчика, алеї, громадського простору, зеленої зони – буквально чого завгодно! І якщо містяни підтримають цей проєкт, він буде реалізований за кошти міського бюджету.

Наприклад, минулого року на «Громадський бюджет» було подано 120 проєктів, з яких шляхом онлайн-голосування жителі міста вибрали 22. Так проєктами-переможцями стали: платформа для реалізації спільних культурних, освітніх, інтелектуальних проєктів на території 5-го корпусу ЗНУ, волейбольний спортмайданчик Запорізького колегіуму «Елінт», Благоустрій простору по вул. Добролюбова у Запорізькій Державній Інженерній Академії та ін.

Всього з 2016 року на «Громадський бюджет» було подано понад 700 проєктів.

Є де відпочити!

Володимиром Буряком багато уваги приділялося зонам відпочинку. Міський голова не раз підкреслював, що в кожному районі має бути мінімум одна велика зона відпочинку і хоча б пара невеликих скверів. І робота в цьому напрямку проведена.

У 2016-2021 роках в Запоріжжі був повністю оновлений пр. Маяковського, який став гарною та сучасною територією відпочинку з великою кількістю зелені, лавок і сучасним освітленням. А ще реконструйований сквер Театральний, сквер Піонерів, створена з нуля Алея троянд, облаштований сквер на пр. Металургів.

Крім того, виконана масштабна реконструкція в парку ім. Гагаріна, зараз завершується ремонт вхідної групи парку. А ще зроблена перша черга реконструкції скверу 30-річчя визволення України від нацистських загарбників.

Також в місті з’явилися 2, по суті, нових пляжі – Правобережний і на вул. Лейтенанта Шмідта. На вул. Лейтенанта Шмідта побудований не просто пляж, а сучасний багатофункціональний пляжно-спортивний комплекс. З новим піском, тіньовими навісами, роздягальнями, туалетом, медпунктом, ногомийками, душами, урнами, лавками, а також інфраструктурою для людей з інвалідністю.

А Правобережний врятували від розмивання хвилями Дніпра, які рік за роком «відвойовували» шматки пляжу. На пляжі оновили пісок і обладнали хвилерізи, підпірні стінки. Встановили спортивний інвентар, кабінки, навіси, оглядові майданчики. Облагородили і прилеглу площу. Там висаджено багато зелених насаджень, встановлено лавки, урни, велопарковки, сучасне освітлення. Тепер площа стала улюбленим місцем для прогулянок мешканців району.SHER8648

Володимир Буряк заявляв про намір продовжити розпочату реконструкцію і обладнати єдину величезну зону відпочинку на 2 берегах Дніпра. До неї увійшли б ще площа Запорізька, Палац творчості дітей та молоді, парки Металургів та Енергетиків. Але це проєкт кількох років, який, поза сумнівами, був би здійснений Володимиром Буряком.

Після відставки міського голови багато запоріжців розгублені, оскільки не бачать альтернативи йому. У коментарях на сторінці Володимира Буряка у соцмережі люди бажають йому здоров’я. І сподіваються, що проєкти благоустрою міста будуть продовжені.