Більшість запоріжців дотримуються календаря щеплень та вчасно вакцинують своїх малюків, але є й ті, хто від них відмовляється

У 2018 році в області по жодному виду щеплень не досягнуто планового показника, який має бути вище 95%.

Одна з найважливіших вакцин для дитини – проти дифтерії, правця, кашлюку (АКДП). Дуже часто батьки відмовляються саме від цього щеплення, бо після нього бувають ускладнення. Багато матусь стверджують, що саме індійську вакцину, яку можна зробити безкоштовно, діти переносять важко, тому звертаються до приватних лікарень та обирають для дітей вакцини інших країн-виробників. Хоча саме минулого року не вистачало цих вакцин в приватних лікарнях.

Наразі зробити щеплення АКДП не проблема. Наприклад, вакцина французького виробництва у приватній лікарні коштує близько 2 тис. грн, в аптеці її можна купити вдвічі дешевше, потрібен лише рецепт від лікаря та спеціальна сумка-холодильник.

У Запорізькій області в 2018 році план по вакцинації АКДП дітей до року був виконаний на 73%. Значно збільшилася кількість бажаючих дорослих зробити щеплення проти дифтерії і правця. У 2018 році було вакциновано на 30% більше запоріжців ніж у 2017.

Разом з тим, виконання плану щеплень серед дітей майже всіх вікових груп проти поліомієліту вище за середньоукраїнські показники і складає від 70% до 85%.

Виконання щеплень проти кору, паротиту та краснухи (КПК) дітям одного року сягнуло 92,3%, шести років – 83,3%, старше двох років  – 71%, старше семи років  – 69,1%.

У 2018 році план по щепленням проти вірусного гепатиту В дітям виконаний майже на 70%, старше одного року – 44 %, повідомляє департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Запорізької ОДА.

Читайте також: У Запоріжжі працює 30 пришкільних таборів