Основні положення проголосованого депутатами Верховної Ради, але не підписаного Президентом скандального законопроєкту 5655 – в інфографиці від фахівців Асоціації міст України (див. фото).

Петиція про застосування вето щодо 5655 на офіційному сайті Президента України отримала 42090 голосів усього за кілька годин.

Адже законопроєкт у разі його введення в дію болюче вдарить по основним засадам місцевого самоврядування та знищить надбання реформи децентралізції.

Зокрема:

− законопроєкт №5655 створює умови для монопольного централізованого допуску будівельників на ринок, а тим хто зайде, буде дозволено створити приватний орган контролю містобудівної діяльності без жодного впливу держави чи місцевого самоврядування;

− контроль і нагляд місцевого самоврядування знищуються шляхом заміни їх на моніторинг, який включає в себе лише спостерігання за самовільним будівництвом;

− вводиться будівельна амністія та відшкодування вартості будівництва самовільним забудовникам з місцевого бюджету;

− порушуються права власників земельних ділянок, адже відповідальності за самовільне будівництво не буде;

− ліквідовується можливість громадськості контролювати законність забудови та впливати на незаконні будівництва;

− знищуються досягнення реформи децентралізації, вся галузь централізується та звільняється від реального контролю.

Асоціація міст України неодноразово зверталася з проханням спільно доопрацювати дискусійний законопроект щодо реформування містобудівної діяльності.