28 квітня запоріжці святкуватимуть Великдень
До Великодня залишилося більше двох тижнів, тож саме час розпочати підготовку до свята. Головною стравою свята Христова Воскресіння є паска. Кожна господиня має свій рецепт великоднього смаколика. В багатьох родинах саме рецепти пасок передаються від бабусь та прабабусь. Господині дуже серйозно підходять до випікання пасок, дотримуючись традицій та звичаїв. Але сучасні жінки полюбляють експериментувати та готувати паски за незвичними рецептами. Останнім часом модним стало оригінально прикрашати паски – з’являються справжні витвори мистецтв.
Традиції та правила випікання пасок
До випікання великодніх пасок слід ставитися дуже відповідально. Традиційно їх випічкою займаються у чистий четвер. У хаті повинно бути чисто, тихо та спокійно. Випікати паски слід у гарному настрої. Продукти для випічки повинні бути найсвіжіші та високої якості. Сухі дріжджі краще замінити живими. Борошно для тіста обов’язково треба просіяти. Тісто для паски треба вимішувати руками.
Випікати паски в електродуховці слід при температурі 180 градусів, у газовій печі — 200-220 градусів. Є ще невеличкий секрет – якщо тісто добре підросло, паску можна пекти при високій температурі (близько 200 градусів). Якщо ні — треба пекти довше і при меншій температурі. Остуджувати паску краще на боці, накривши рушником. Для того, щоб паска добре охолола, потрібно мінімум 4 години. Змащувати паски глазур’ю можна тільки після того, як вони охолонуть.
Рецепт паски
Основні компоненти для смачної паски: молоко – 1 л , свіжі дріжджі – 100 г, цукор – 2 склянки, сіль – 1/4 чайна ложка, ванільний цукор – 12 г, олія – 3 столові ложки, масло вершкове розтоплене – 2 столові ложки, жовтки – 2 штуки, яйця – 2 штуки, борошно – 1,25 кг. За бажанням можна додати ізюм, курагу, чорнослив, цукати та інше.
Молоко слід нагріти до 35-40 градусів та розчинити в ньому дріжджі. Потім додати цукор і ваніль. Цукор розмішується в молоці до повного розчинення та додається сіль. Після того, як суміш добре перемішана, додаються жовтки, яйця, олія та розтоплене вершкове масло. Далі треба додати 3 склянки просіяного борошна та збити тісто міксером, поки маса не стане однорідною та не утворяться бульбашки. Потім додається решта борошна та тісто вимішується руками. Воно має бути досить м’яким. Коли тісто готове, в нього додаються наповнювачі. Ізюм треба попередньо добре промити та висушити.
Готове тісто слід прикрити рушником та поставити у тепле місце на півтори години. Після чого його слід ще раз перемішати руками та знову залишити підростати ще на годину.
Далі тісто кладеться у форми. Їх попередньо треба змастити жиром, крім паперових. Наповнювати форми тістом потрібно лише на 1/3. Тісто залишається підростати у формі ще приблизно на 40 хвилин. Після чого його слід випікатися у розігрітій духовці.
Як прикрасити паски
Традиційно паски прикрашають солодкою глазур’ю, а зверху посипають готовою різнобарвною кондитерською посипкою. Але ж можна проявити трохи фантазії і прикрасити паски по-новому, свіжо й оригінально.
Наприклад, до глазурі можна додати харчовий або натуральний барвник. Паска вийде дуже гарна та незвичайна. Паски також можна прикрасити тематичним печивом, повітряним безе, мармеладом, маршмелоу, сухофруктами, солодкими перлами, шоколадними дропсами або свіжими фруктами.
Звичну білу глазур також можна замінити на шоколадну. Шикарно виглядають паски, прикрашені квітами. Їх господині виготовляють зі спеціальної мастики. Варіантів існує дуже багато, слід тільки пофантазувати та створити свої великодні шедеври.
Нагадаємо, на Великдень запоріжці відпочиватимуть п’ять днів.