За рік борщ зі свининою подорожчав на 16%, а вегетаріанський – на 70%

Кожного року фірмова страва українців стає дорожчою. Директор української Асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко на своїй сторінці в Фейсбуці прорахував вартість борщу за середніми цінами в країні.

Рецепт борщу взяли найпростіший: свинини – 600 гр, картопля та буряк – по 500 гр, капуста – 300 гр, морква та цибуля – по 200 гр, вода – 3 л, лавровий лист, сіль, чорний перець – за смаком, сметана – 200 гр, головка часнику – 50 гр. В пісний  борщ входять ті ж харчі, але без м’яса та сметани. Цього достатньо на 10 великих тарілок борщу.

До вартості борщу не включалися питна вода, лавровий лист, сіль та чорний перець.

За рік вартість борщу з м’ясом зросла на 16%, або майже на 15 грн. Ця страва станом на січень 2019 року обходиться в середньому по країні в 104,8 грн, тоді як станом на січень минулого року коштувала 89,9 грн. На початку цього року тарілка борщу коштувала 10,5 грн.

За рік вартість пісного борщу зросла на 70%, або на 9,6 грн. Ця страва станом на січень 2019 року обходиться в середньому по країні в 23,3 грн, тоді як станом на січень минулого року її вартість була 13,7 грн. Порція смачної вегетаріанської страви коштувала на початку цього року 2,3 грн.

«Запорозька Січ» порахувала, скільки наразі коштує борщ у Запоріжжі.

За 600 гр свинини ми заплатили 60 грн, за пів-кілограми картоплі та буряку віддали 6 грн и 5,7 грн відповідно,  300 гр капусти коштували 4,5 грн, 200 гр моркви – 2 грн, 200 гр цибулі – 3,8 грн, 50 гр часнику – 2,5 грн. Сметана 200 гр – 20 грн.

Отже, запоріжцям, в середньому, борщ з м’ясом буде коштувати 104,5 грн, а тарілка – 10,45 грн. За пісний борщ доведеться заплатити 24,5 грн, а за тарілку – 2,5 грн.

Звісно, кожна господиня має власний рецепт борщу та свої секрети його приготування. Тому ціна улюбленої страви буде у кожного своя.

Читайте також: З початку року в Запоріжжі подорожчали майже всі продукти