Спеціалісти Запорізького обласного центру контролю та профілактики хвороб дослідили якість питної води у Запоріжжі та Вільнянську та виявили відхилення. Про це повідомили у пресслужбі установи.

За  добу  –  17.10.2024 р.  досліджено 10 проб питної води, а саме:

– м. Запоріжжя  –  3 проби на мікробіологічні показники та 4  проби на санітарно-хімічні показники;                                                        – м. Вільнянськ  – 1 пробу на мікробіологічні показники та  2 проби на санітарно-хімічні показники. Відхилення  від нормативних  санітарно-хімічних показників встановлено в 1 пробі  питної  води  – у Запоріжжі.

Йдеться про Дніпровський р-н, с. Великий Луг, вул. Набережна, 39, ДВС-2 КП “Водоканал” – за  показником «тригалогенметани».

Це сполуки, які утворюються під час хлорування води.

У великих дозах вони накопичуються в тканинах і органах, можуть викликати рак шлунка, ободової і прямої кишки, печінки і сечового міхура, а також провокують проблеми з системою травлення. В основній групі ризику – маленькі діти.

Все частіше ми зіштовхуємся з проблемою неякісноі‌ води. Три основні причини, чому це відбувається:

  • Старість водопроводів.

Багато водопроводів були збудовані десятки років тому. І з часом труби зношуються, що призводить до потрапляння забруднень у воду, яку ми споживаємо щодня.

  • Катастрофа на Каховській ГЕС.

Після трагедії на ГЕС, якість води в річках та водосховищах значно погіршилася. Це призводить до того, що забруднення можуть потрапляти в наші домівки через систему водопостачання.

  • Війна.

Ракетні удари часто руйнують важливі системи водопостачання. Це ще більше погіршує якість води, яку ми отримуємо з кранів, роблячи її небезпечною для здоров’я.