Останнім часом через обміління Дніпра після підриву Каховської ГЕС, почастішали випадки знахідок на узбережжі.

 «Скарби, що зберігав Дніпро» – нова виставка під такою назвою відкрилася на Хортиці, в історико-культурному комплексі «Запорозька Січ».

На ній можна побачити пам’ятки української історії, які майже сто років ховали води Дніпра.

На виставці представлена колекція предметів, пов’язаних з історією Томаківської, Чортомлицької та Підпільненської Січей. Сьогодні ми протистоїмо підступному ворогу, який руйнує наші домівки і нашу інфраструктуру, зокрема і греблю Каховської ГЕС. Російські окупанти хочуть позбавити нас не тільки наших життів, але й нашої мови, культури, ідентичності. Ось чому так важливо зберігати нашу історію і традиції. Дякую історикам,  археологам, музейним працівникам – всім, хто дотичний до збору, зберігання історичних пам’яток і підготовки цієї експозиції, – відзначив заступник голови Запорізької ОДА Михайло Семікін.

Зокрема серед знахідок – уламковий снаряд козацьких часів. На Хортиці знайшли рідкісне скляне ядро від гармати.

Після обміління Дніпра історикам випала нагода дослідити місця затоплених козацьких січей. Вдалося знайти козацьку зброю та дуже рідкісне скляне ядро від гармати, яке можна вважати тогочасним уламковим снарядом.

Разом в експозиції представлені різні елементи озброєння – списи, бойова сокира, набір картечі, цілі та розірвані ядра. Така масовість військових виробів свідчить про високий економічний розвиток краю.

Тобто, козаки й торгували, й виготовляли зброю у січових зброярнях. Це означає, що центри виробництва металу та міді були або на самих січах, або поруч.