У запорізькій лікарні швидкої допомоги змушують купувати ліки з недоведеною ефективністю.

Перший заступник міністра охорони здоровʼя Сергій Дубров під час робочого візиту до медичних закладів Запоріжжя зазначив: «Вже вкотре ми приїжджаємо до лікарень та бачимо відремонтовані та новенькі адміністративні поверхи та кабінети керівників закладів, у той час, як палати, де знаходяться пацієнти, часто перебувають у незадовільному стані. Коли у відділенні лікарні душ не працює 4 дні, а керівник закладу не вживає жодних заходів щодо забезпечення базових потреб пацієнта, виникає питання щодо адекватності менеджменту такого закладу».

Пацієнти КНП «Запорізька міська клінічна лікарня 5» розповідають, що лікарі змушують їх самостійно купувати препарати, в тому числі ті, у яких відсутня доказова база щодо їхньої ефективності.

Керівництво лікарні отримало вказівки щодо повернення коштів пацієнтам, які витратили власні гроші для купівлі таких препаратів, оскільки всі витрати, повʼязані з лікуванням пацієнта в стаціонарних умовах, повністю покриваються пакетами Програми медичних гарантій.

Сергій Дубров нагадав, що пакети Програми медичних гарантій покривають необхідну діагностику, лікування та лікарські засоби для пацієнта.

Тому якщо лікар вимагає у вас кошти – скаржтеся керівнику медзакладу або НСЗУ на «гарячу лінію» 16-77.