Найбільш дієвим засобом перемогти авітаміноз є повноцінне та збалансоване харчування

Після зими майже всім відомі ознаки нестачі вітамінів: хронічна втома, сонливість, випадіння волосся, забудькуватість, роздратованість, неможливість сконцентруватися. Що робити, і як собі допомогти?

На думку лікарів, найбільш простою і відмінною дієвою методикою боротьби з авітамінозом є налагодження повноцінного збалансованого харчування. Дієтологи радять навесні «прописати» в щоденному меню зелень, овочі, горіхи, фрукти, свіжі соки та фруктово-овочево-ягідні смузі. При обмежених фінансових можливостях екзотичні рослинні продукти можна замінити недорогими аналогами. «Живих» вітамінів у повсякденних місцевих овочах і фруктах теж достатньо.

Існує хибна думка, що тропічні фрукти – чемпіони за запасом активних біологічних речовин. Але мало хто знає, що звичайна зелень з грядки – щавель, кріп або петрушка – не залишить банану чи киві найменшого шансу на перемогу, набагато перевершуючи їх за корисними властивостями. Отже, у весняний і літній час варто обов’язково вживати багато зелені. А банани можна їсти і взимку.

– Основна причина авітамінозу – незбалансований раціон з великою кількістю рафінованих продуктів і відсутністю в харчуванні людини свіжої зелені, овочів, фруктів і ягід. Буває авітаміноз, що обумовлений порушеннями у шлунково-кишкових шляхах і обмінних процесах. Розвиток авітамінозів починається через часткову або абсолютну відсутність тих або інших вітамінів в організмі. Строго кажучи, авітамінозом називають тривалий дефіцит вітамінів в організмі, – розповідає лікар-терапевт міської лікарні №8 Ольга Єгорова.

За її словами, вітаміни здійснюють регуляцію багатьох фізіологічних процесів, нормалізують метаболічні реакції і впливають на всю систему життєзабезпечення. Без них нездійсненно клітинне дихання і харчування. Вітаміни здатні регулювати опір організму інфекційним захворюванням і негативним проявам природного оточення. Щоб виявити характер авітамінозу і призначити адекватне лікування, необхідна допомога фахівців.

– Основні ознаки авітамінозу і браку мінералів такі: шкіряні покриви стають сухими аж до відлущування епітеліальних частинок. Нігтьові пластини розшаровуються, а волосся блякне і активно випадає. Докучають напасті у вигляді вугрового висипу, ячменів і фурункулів, розтріскування губ, кровоточивості ясен. Падає імунний захист, організм атакують простудні захворювання. У наявності дратівливість і швидка стомлюваність. Людина виснажена, її постійно хилить в сон, вона не може сконцентруватися, стає забудькуватою. За відсутності лікування порушується робота зорового аналізатору, знижується гострота сутінкового зору, – розповідає лікар.zdorove-harchuvannya

Спеціаліст застерігає, що безконтрольний прийом синтетичних вітамінів та самостійне призначення собі лікування вкрай шкідливе і може призвести до гіпервітамінозу.

– Необхідно регулярно вживати вітаміни у складі свіжої рослинної їжі, але щодо прийому вітамінів синтетичного типу ця порада неприпустима! Хоча, сьогодні фармацевтична промисловість з метою профілактики авітамінозу налагодила виробництво гарних вітамінних комплексів. Звертаю увагу, в інструкції із застосування вітамінів рекомендовано 3-разові прийоми за добу, адже більшість із цих речовин не здатна накопичуватися в організмі і витрачається за потреби (виняток – вітаміни А, Д, Е, К), – зазначає Ольга Єгорова.

При прийомі вітамінів треба враховувати, що вітаміни А, D, Е, К засвоюються тільки за наявності жирів.

Читайте також: У Запоріжжі літнім людям роблять щеплення від коронавірусу