У Запоріжжі пройшов Другий Всеукраїнський фестиваль домашньої консервації. Аналогів цьому смачному патріотичному святу  немає ані в Україні, ані в світі.

Два вихідні дні на площі Маяковського проходили виставки-продажі смаколиків, дегустації,  майстер-класи, конкурси, концерти, цікаві акції для дітей. Запоріжці довели, що консервування – це частина народної культури, справжнє мистецтво.

Президент Другого Всеукраїнського фестивалю домашньої консервації Наталія Бабенко розповіла:

– Головна мета нашого смачного фестивалю – показати традиції українських жінок зі зберігання продуктів,  розповісти про різні способи консервації  наших господинь,  назбирати рецептів, щоб потім створити книгу про секрети консервування запоріжанок.  Водночас нашою метою є  допомогти їжею  хлопцям в АТО.

Уже другий рік поспіль ми є переможцями конкурсу соціальних проектів “Ми – це місто”, який ініційовано комбінатом “Запоріжсталь”.  Це нас дуже надихає, адже таких фестивалів в  Україні немає. Наш  – єдиний і унікальний.

Сьогодні на фестиваль до Запоріжжя з’їхалися господині з різних куточків Запорізької області, приїхали учасники з Карпат, Харкова  і Києва. Сподіваюся, наш фестиваль стане щорічним, учасники будуть приїздити звідусіль!

Начальник відділу регіонального розвитку управління корпоративної комунікації  ПАО “Запоріжсталь”, координатор проекту «Ми – це місто» Ірайсат Магомедалиєва говорить:

– Вже другий рік комбінат “Запоріжсталь” пліч-о-пліч з організаторами цього фестивалю реалізує цю прекрасну ідею і втілюємо нову традицію. Ми і надалі плануємо підтримувати фестиваль консервації. Усі учасники протягом двох днів отримують задоволення, гості куштують кулінарні шедеври, усі разом ми  допомагаємо тим, хто захищає наш мир під сонцем. Хочеться побажати, щоб фестиваль розвивався. А найголовніше –  щоб всі  хлопці, яким ми сьогодні відправляємо консервацію разом з нашими добрими побажаннями, наступного року вже повернулися до мирного життя, прийшли на цей фестиваль і насолоджувалися смакотою в теплій домашній атмосфері.

Разом із волонтерами Ірайсат Магомедалієва ліпила вареники з капустою та з сиром.

Учасників фестивалю прийшли привітати заступник голови – керівник апарату Запорізької обласної державної адміністрації Зінаїда Бойко та заступник міського голови Анатолій Пустоваров.

– Єдиний в країні фестиваль домашньої консервації  проходить у Запоріжжі вже вдруге.  Унікальні, цікаві, позитивні люди сьогодні об’єдналися і створили справжнє свято для запоріжців. Вважаю, що в цього фестивалю велике майбутнє.  Міська влада буде підтримувати  подібні заходи, що   розвивають туристичну привабливість нашого міста, – сказав Анатолій Пустоваров.

Родзинкою  цьогорічного фестивалю  стало приготування рекордної  кількості квашеної капусти – 250 кг капусти та 10 кг моркви.  Серед інших запоріжців до цього процесу охоче приєднався і заступник міського голови Анатолій Пустоваров.

Діжки із квашеною  капустою разом з іншими  «консервованими дарунками»  тепер поїдуть на фронт та до військових госпіталів Запоріжжя та Маріуполя.

На баночках люди  писали воїнам побажання та свої ім’я та телефони, щоб була можливість поспілкуватися  із захисниками.

Численні запоріжці, гості міста, іноземні туристи із захватом ставали глядачами дійства,  що тривало два дні. На площі Маяковського було все передбачено для гарного відпочинку всієї родини.

Художниця Наталя Коробова разом з гостями фестивалю створювала “під відкритим небом” картини.

Студенти «Запорізького професійного торгово-кулінарного ліцею» проводили майстер-клас з карвінгу та різні конкурси.

Екологічно чиста їжа та консервація від Ради жінок-фермерів Запорізької області та численних приватних підприємців та власників закладів здорового харчування користувалася великим попитом у запоріжців.

На сцені біля фонтану виступали вихованці школи бойового мистецтва “Спас”, пройшов музичний марафон за участю Інни Гапон, Анатолія Сердюка, Любові Камінської, Юрія Шкитуна, Сергія Бабенка, ансамблів “Пернач”, “Чумацький шлях”, “Одна родина”, «Electro Folk Group «KOLO DIY».

Окрасою другого фестивального дня стала презентація консервації національних громад, концертні програми національно-культурних товариств.

На фестивалі домашньої консервації було по-справжньому цікаво, весело і корисно. Домашня консервація поїхала бійцям, запоріжцям залишилися враження та задоволення, а також придбані баночки з варенням та інші смаколики.

Ірина ГАВРИЛЕНКО