Морозиво підіймає настрій та рятує під час спекотних літніх днів
Багато любителів і шанувальників вважають його корисним, інші сприймають цей десерт як шкідливий для здоров’я продукт через калорійність і великий вміст цукру. «Запорозька Січ» вирішила розібратися, який все ж таки вплив має морозиво на наш організм. Та дізнавалася, як зробити просте, корисне та смачне морозиво в домашніх умовах.
Вплив морозива на організм
Як і всі продукти, морозиво одночасно і корисне, і шкідливе для нашого організму. У якісному, виготовленому згідно з дотриманням всіх норм виробництва морозиві міститься багато цінних речовин: мінеральні солі, ферменти, понад 20 різних вітамінів, амінокислоти білка, залізо, магній, фосфор, калій. Під час вживання смачного продукту в організмі збільшується вміст серотоніну – гормону щастя. Однак, не слід забувати, що в гонитві за наживою більшість виробників цього десерту додають в морозиво різні інгредієнти, які навряд чи є корисними для нашого здоров’я. У хід ідуть пальмова олія, підсилювачі смаку, барвники та інші хімічні добавки.
Майстри морозива створюють продукт на будь-який смак та гаманець. Навіть подбали про тих, хто стежить за своєю фігурою, і створили рецепт ласощів на молочній основі і з мінімальним вмістом жирів. Різні види морозива містять від 4% жирності, проте людям, схильним до повноти, не рекомендується зловживати цими ласощами.
Певні сорти морозива можуть містити до 300-350 калорій на 100 г, в залежності від різних добавок, що, звичайно, ніяк не може посприяти втраті зайвої ваги. Якщо ви вже і купуєте морозиво, то краще знати, який вид морозива містить найбільше калорій:
- Сорбет (0-10% жирності) – 60-140 ккал
- Вершкове (8-10% жирності) – 220-240 ккал
- Пломбір (12-14% жирності) – 220-250 ккал
- Шоколадний пломбір (12-25% жирності) – 220-300 ккал
- Крем-брюле (15-20% жирності) – 230-250 ккал
- Ескімо (20-27% жирності) – 270-300 ккал
При покупці морозива важливо також розуміти, що додаткову калорійність надають різні добавки – шоколад, карамель, горіхи, сиропи та інше. Ось чому найкраще купувати морозиво без добавок або готувати корисне морозиво в домашніх умовах.
Рецепти домашнього морозива
Готувати десерт за наведеним нижче рецептом дуже просто – достатньо лише 3 інгредієнтів. А результат вийде приголомшливим – смачне і корисне домашнє морозиво з полуничним ароматом. Все тому, що основою для цього десерту є літні фрукти.
Солодке полуничне морозиво
Інгредієнти для приготування смачного полуничного морозива:
- 1 кг полуниці (за бажання полуницю можна замінити будь-якими іншими ягодами);
- 2 банки згущеного молока (можна приготувати з сухого молока);
- Вершки 33% 500-600 мл;
Приготування:
Добре миємо полуницю і за допомогою блендера перетворюємо ягоди на пюре.
Зливаємо ягідне пюре у велику чашу блендера. Додаємо вершки і згущене молоко. Збиваємо на великій швидкості хвилин 10.
У вас повинен вийти мус рожевого кольору без грудочок. Дуже важливо, щоб мус був однорідним – інакше він погано заморозиться.
Виливаємо отриману масу в форми, накриваємо кришкою і ставимо в морозильну камеру. Морозиво має холонути години 3-4 як мінімум.
Через перші 30 хвилин морозиво потрібно дістати з холодильника, перемішати і поставити назад.
Коли морозиво замерзне – можна розкласти по чашках і пригостити всю сім’ю. Зовні морозиво нагадує сорбет і має яскраво виражений полуничний смак. Крім того, можна використовувати спеціальні форми і зробити морозиво на паличці на радість дітям.
Морозиво з зеленого чаю
Інгредієнти для приготування:
- 1 літр молока
- 5 чайних ложок зеленого чаю
- 7 столових ложок цукру
- 1/2 банки згущеного молока
- Приготування
Молоко нагріти і опустити туди зелений чай і цукор, довести до кипіння, але не кип’ятити. Накрити кришкою і дати постояти. Процідити, додати згущене молоко, перемішати, залити в місткість і заморозити.
Розділити на шматочки. Шматочки пересипати в потужний міксер і добряче збити до утворення однорідної кремоподібної маси.
Залити назад в місткість і поставити в морозилку на пару годин.
Корисне морозиво з банана
Якщо ви любите цей смачний екзотичний фрукт, який вже давно став звичним гостем на нашому столі, то ви можете спробувати бананове морозиво. Для цього вам знадобиться всього одна річ – банани.
Беремо виключно стиглі плоди, щоб корисний десерт вийшов солодким, і нам не довелося додавати різні цукрозамінники.
Очищуємо банани від шкірки і нарізаємо кружечками. Тепер вам потрібно помістити банани в морозильну камеру і дати їм застигнути. Тут вам доведеться почекати не менше пари годин, а краще цілих 5.
Після того, як банани застигли, знову виймаємо їх і тепер даємо трохи відтанути. 10 хвилин достатньо.
Коли наші банани трохи відтанули, поміщаємо їх в блендер і збиваємо до однорідної консистенції. Наше корисне морозиво майже готове. Вам залишається тільки викласти цей десерт у місткість, можна навіть додати трохи какао зверху або крапельку меду.
Якщо ж ви не проти дещо повозитися, то можна спробувати натуральне морозиво з банана і молока.
З 2 бананами проробляємо те ж саме, що і в попередньому рецепті – заморожуємо і збиваємо в блендері (можна додати ягоди). Далі змішуємо з 50 мл йогурту (можна також використовувати звичайне коров’яче молоко, або взяти кокосове, тоді ваше морозиво матиме приємний кокосовий аромат), 1 столовою ложкою сметани (10-15% жирності) і 1 столовою ложкою лимонного соку. Останній інгредієнт посилить смак нашого морозива. І все знову збиваємо в блендері. Отриману суміш розливаємо по формах і відправляємо в морозильну камеру.
Смачного!
Читайте також: Яка робота на літо є в Запорізькій області