Легені є однією з головни мішеней, по якій віруси завдають небезпечні удари

Лікарі-терапевти, які спеціалізуються на діагностиці та лікуванні захворювань дихальної системи організму, називаються пульмонологами. Під час епідемії коронавірусу виник дефіцит цих вузькопрофільних спеціалістів. Адже ковід вражає в першу чергу легені, і пацієнти потребують кваліфікованої допомоги. Проте це проблема не тільки нашої країни, а й усього світу, який був не готовий до пандемії. Для того ж і впроваджуються карантині заходи та локдауни, щоб зменшити навантаження на медичну систему, щоб лікарі могли впоратися з великим потоком хворих. Сьогодні лікарі-пульмонологи відзначають своє професійне свято.

Спочатку як про панацею при лікуванні ковіду говорили про апарати ШВЛ, потім став потрібен просто кисень. В Запоріжжі міська влада забезпечила всі ковідні лікарні апаратами штучної вентиляції легень, також всі ліжка в таких закладах мають доступ до кисню.

Що їсти, щоб захистити легені?

Найкраща профілактика для підтримування здоров’я легень – повноцінний сон, помірні фізичні навантаження і збалансоване харчування. Лікарі склали список продуктів, які допомагають зберегти здоров’я легень:

  1. Їжте більше яблук! Комплекс вітамінів С, Е і бета-каротин полегшують дихання, знижують ризик виникнення респіраторних захворювань і поліпшують роботу легень.
  2. Волоські горіхи – джерело цінних омега-3 жирних кислот. Вірогідність захворювання на астму різко знижується, якщо ви з’їдаєте лише жменьку волоських горіхів на день. У жирній рибі можете себе не обмежувати. Регулярно готуйте і їжте скумбрію, сьомгу, оселедець.
  3. Для збереження здоров’я легень особливо цінні ягоди чорниці. Вони славляться підвищеним вмістом вітаміну С, який активно бореться із захворюваннями, що вражають органи дихання, у тому числі із пневмонією.
  4. Є народне повір’я, що продукти дуже корисні для тих органів, на які вони схожі, тож броколі – для легень. І це правда! У броколі багато фолієвої кислоти, каротиноїдів і вітаміну С, що у комплексі допомагає боротися із внутрішніми запаленнями.
  5. Чай з каєнським перцем, мабуть, складе конкуренцію перевіреному народному засобу – чаю з обліпихою та імбиром. Капсаїцин захищає слизову оболонку органів дихання, а бета-каротин скорочує ризик розвитку астми. Вважають, що каєнський перець навіть допомагає знизити ризик розвитку раку легень.
  6. Імбир допомагає очистити легені, сприяючи процесу детоксикації. Американські вчені вважають імбир одним із головних продуктів для зміцнення легень.
  7. У бананах багато калію, а він необхідний для нормальної роботи респіраторної системи. Численні дослідження вчених довели: якщо у раціоні людини, особливо дитини, достатньо продуктів, багатих на калій, то об’єм легень більший, і вони краще функціонують. Калію також багато у шпинаті, бататі, квасолі.
  8. До складу часнику входять речовини, що сприяють очищенню органів дихання від токсинів і знижують негативний вплив канцерогенів. Крім того, часник має антисептичні властивості і зменшує запальні процеси, зокрема у легенях.
  9. У помідорах є калій і багато вітаміну С. А ще це джерело лікопіну – речовини, що поліпшує роботу органів дихання.
  10. Куркума має протизапальну властивість, надає потужну імуностимулювальну і антиоксидантну дію. Мелена куркума – чудовий засіб для лікування кашлю.

Легені у COVID-хворих із часом відновлюються

Австрійські лікарі довели, що більшість спричинених COVID-19 легеневих змін є реверсивними.

Очільниця дослідницької групи університетської клініки Іннсбрука (Австрія) Йудіт Льоффлер-Рагг заявила на австрійському телебаченні, що стан більшості пацієнтів, які брали участь в обстеженні, у тому числі тих, які в процесі лікування коронавірусної хвороби перебували під штучною вентиляцією легень, з часом демонстрував покращення.

Участь у дослідженні брали 86 осіб у віці 50-70 років з федеральної землі Тіроль, які перехворіли на COVID-19. При цьому, частина з них мали важкий перебіг хвороби, включно з підключенням до апарату штучної вентиляції легень. Також близько 44% раніше були курцями, значна частина мали кардіологічні проблеми чи діабет.

У ході обстежень було встановлено, що у 55% госпіталізованих COVID-хворих спостерігалися стійкі фізичні порушення навіть через 6 тижнів після виписки з лікарні. Зокрема, половина з них мали задишку під час виконання фізичних прав, ще 15% скаржилися на постійний кашель. Комп’ютерна топографія демонструвала, що у 88% пацієнтів після виписки мали місце структурні зміни у легенях легкої та середньої форми.

Однак, з часом було встановлено, що ці легеневі зміни зменшилися у більшості пацієнтів. Прогресивного пошкодження легень, у тому числі росту рубців, не спостерігалося.

«Перший досвід показує, що порушення легеневої функції, що діагностується при виписці з лікарні, може бути виправлене за допомогою довгострокової та спеціальної реабілітаційної терапії. Тобто, можна говорити про те, що більшість змін в легенях мають реверсивний характер», – пояснила дослідниця.

Як відновити легені після хвороби

Серед основних реабілітаційних заходів після пневмонії, у тому числі ковідної, лікарі виділяють регулярні фізичні заняття (ЛФК). Дуже корисна скандинавська ходьба, фітнес, дихальна гімнастика. Також корисний лікувальний лімфодренажний масаж, який полягає у збільшенні швидкості лімфотоку, і завдяки цьому вдається швидше позбутися токсинів і отримати більше кисню й поживних речовин.

І ще – пийте якомога більше води. Вона пришвидшує метаболізм, сприяє кращому очищенню дихальної системи від накопичених шкідливих речовин, запобігає внутрішнім запаленням.

Читайте також: На Запоріжжі за добу на коронавірус захворіли майже 100 людей