Розбираємось, чим корисна айва та що з неї приготувати

Цей фрукт на Землі вирощують вже понад тисроківЗдавна айву вважали особливою лікарською рослиною і використовували відвар плодів для лікування захворювань шлунка та кишківникаАйва містить безліч вітамінів і мікроелементівтому її присутність в раціоні сприятливо позначається на здоровї людини

Вміст заліза в цьому плоді вищеніж в більшості фруктівТакож айва має антисептичні властивостіякі допомагають при лікуванні тріщинзапальних захворювань горла і шкіри.

А ще у плодах айви міститься багато пектинових зєднань і дубильних речовинякі і надають їй своєрідного смакуТакож у мякоті висока концентрація цукрівфруктозиглюкозикаліюзалізакальціюфосфору і мідіІспанці першіхто почав робити із айви мармелад.Плiд_айви

У сирому вигляді айву їдять рідкоїї кислий і терпкий смак мало кому подобаєтьсяА ось аромат цього фрукту збагатить смак чаюякщо покласти туди пару свіжих скибочокСире насіння треба видалятиВарка робить кісточки безпечнимиШкірку завжди знімають цілком або хоча б видаляють пушок.

Зазвичай же плоди переробляють на різноманітні джемиваренняморозивоАле айва смачна не тільки в солодких стравах – вона надає пікантного аромату мясу з овочамикислим соусам.

Джем з айви

На дачних ділянках у декого із запоріжців айва вже достигаєтож приготуйте собі корисні кислосолодкі ласощі на зимуТакий джем можна мазати на хліб або додавати в пироги як начинку.Джем_iз_айви

Рецептайва – кглимонна кислота – на кінчику ножацукор – 750 грвода – щоб покрити плоди.

Плоди помитизняти шкіркурозрізати і видалити кісточкиДрібно порізати айву і покласти в каструлю з водоюВарити до мякості близько 20 хвилин на середньому вогніперевіряючи шматочки – час варіння може сильно відрізнятисяТількино айва стане мякоюрозімяти плоди товкачем у пюре і всипати цукор та лимонну кислотуВсе ретельно перемішати і за необхідності додати ще водиДалі проварити на невеликому вогні не менше 15 хвилин і закрити у стерильні скляні банкиЗберігати в холодильнику.

Мясо з айвою в горщиках

Айва робить мясо мяким і ароматнимМожна використовувати будьщо – яловичинусвининуптицю.Айва_в_духовцi_з_м'ясом

Рецептайва – 300 грсвинина – 500 грцибуля – штрослинна олія – ??30 млсільчорний перець – на свій смак.

Айву помитиочистити пушок зі шкіркипорізати на скибочкиприбираючи при цьому насінну коробкуНа сковороді розігріти олію і викласти часточки айвиОбсмажувати на сильному вогніщоб зверху утворилася скоринкаА щоб плоди не пускали сік і не гасилисяслід обсмажувати її частинамиУсередині шматочки залишаються сирими – їх потрібно посолити і поперчити.

Тим часом мясо поділити на шматки і швидко обсмажити в оліїщо залишилася від айвиДо готовності не доводитипісля утворення скоринки перекласти в порційні горщикидодати цибулю півкільцямипосолити і поперчитиЗлегка залити водою і накрити кришкою.

Запікати в духовцірозігрітій до 200 градусівмайже до повної готовності мясаПісля додати айву і тушкувати ще 20 хвилин.

Смачного вам!

Читайте також: На запорізьких дачах кипить підготовка до зими