За обсягами реалізованої промислової продукції (робіт, послуг) виробництво харчових продуктів, напоїв та тютюнових виробів в області складає близько 8 % та посідає 4-е місце серед усіх видів промислової діяльності. Найвагомішу частку в галузевому обсязі реалізованої продукції складає діяльність з виробництва напоїв (близько 40 %) та олія і тваринні жири (майже третина).

На нашу область припадає більше п‘ятої частини загальнодержавного випуску маргарину і аналогічної продукції та близько 12 % пива.
Область є визнаним лідером з виробництва соняшникової нерафінованої олії, обсяги якої складають 15–18 % її загальнодержавного випуску.
У 2011 р. підприємствами області було вироблено 590,4 тис. тонн нерафінованої олії (в середньому на 1 мешканця області виробляється більше 300 кг, що практично в 5 разів більше, ніж у середньому по Україні). Разом з цим, середній рівень споживання олії та інших рослинних жирів однією особою в області за минулий рік складав всього 18 кг.
Щодо інших харчових продуктів, то в середньому на 1 мешканця в області у 2011 році вироблялось 47 кг борошна, 42 кг хлібобулочних та 5,5 кг ковбасних виробів.
Продукція нашого краю користується попитом і за межами країни. Впродовж минулого року підприємствами області було експортовано 70 тис. тонн соняшникової та 11 тис. тонн соєвої олії, 4,4 тис. тонн м‘яса та 420 т молока та вершків.
Визначальними підприємствами галузі є ДП “Імідж Холдінг” АК “Імідж Холдінг АпС”; ПАТ: “ПБК “Славутич”, “Пологівський олійноекстракційний завод”, “Запорізький оліяжиркомбінат”, “Мелітопольський м’ясокомбінат”, “Запорізький хлібозавод № 3”; ТОВ: “Виробниче об’єднання “Моліс”, “Бердянські ковбаси”; ПП “Молокозавод “ОЛКОМ”.
Впродовж тривалого часу галузь зберігала позитивну динаміку виробництва. Але у поточному році за підсумками 9 місяців у галузі зафіксовано скорочення обсягів виробництва порівняно з відповідним періодом 2011 р. на 2,5 %.
Це стало результатом зменшення випуску яловичини і телятини свіжих чи охолоджених (на 421 т), сиру свіжого неферментованого та сиру кисломолочного (на 120 т), продуктів кисломолочних (на 1675 т), борошна (на 18,0 тис. т), пряників і виробів аналогічних, печива солодкого, вафель (на 1092 т), виробів макаронних з начинкою (на 170 т), спредів та сумішей жирових (на 538 т), напоїв безалкогольних (на 56,2 тис. дал).
Також зменшилось виробництво свинини свіжої (парної) чи охолодженої, м’яса і субпродуктів харчових свійської птиці морожених, багатьох видів рибної продукції, овочів консервованих натуральних, олії соняшникової рафінованої, вершків, готових кормів для сільськогосподарських тварин та свійської птиці, хлібобулочних виробів, тортів, тістечок, здобних виробів, кондитерських виробів з цукру, включаючи білий шоколад без вмісту какао, виробів макаронних без начинки, пива, вод натуральних мінеральних негазованих та газованих.
Разом з тим, є й позитивна динаміка виробництва, а саме більше, ніж у січні–вересні 2011 р., було вироблено готових продуктів та консервів із свинини (на 112 т), риби мороженої нерозібраної морської, крім оселедців (на 254 т), олії соняшникової нерафінованої (на 51,8 тис. т), молока обробленого рідкого (на 8,1 тис. т), вершкового масла (на 1495 т), продуктів молоковмісних (на 2851 т).
Також більше було вироблено м’яса і субпродуктів харчових свійської птиці свіжих чи охолоджених, виробів ковбасних, продуктів готових та консервів з м‘яса свійської птиці, яловичини і телятини, м‘ясних напівфабрикатів (включаючи з м’яса птиці), горілки, овочів, фруктів, горіхів і грибів, консервованих з додаванням оцту або оцтової кислоти, маргарину і аналогічних продуктів, жирних сирів, морозива і харчового льоду, круп.
На підприємствах харчової промисловості області (без урахування підприємств із кількістю працюючих менше 10 осіб) у січні–серпні 2012 р. було зайнято 13,7 тис. осіб, що становить 8 % загальної їх кількості по промисловості в цілому.
Середньомісячна заробітна плата одного штатного працівника за 8 місяців 2012 р. становила 2714 грн., тобто 72,9 % її рівня по промисловості області та на 4,8 % більше, ніж за відповідний період попереднього року.
При цьому становище з виплатою заробітної плати залишається незадовільним. Так, станом на 1 вересня 2012 р. загальна сума заборгованості становила 349,0 тис. грн., з неї 167 тис. грн. – борг по тих суб’єктах господарювання, які призупинили діяльність у 2011 р. та попередніх роках, включаючи підприємства, щодо яких реалізовуються процедури відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом.
На 1 вересня 2012 р. кількість працівників економічно активних підприємств, які своєчасно не отримували заробітну плату, становила 215 осіб. Кожному з числа зазначених працівників не виплачено в середньому 847 грн.
Аналіз результатів фінансової діяльності підприємств галузі за 1 півріччя 2012 р. показав, що 64,4 % підприємств були прибутковими і одержали прибуток у розмірі 394,6 млн. грн. Сальдовий фінансовий результат до оподаткування становив 352,7 млн. грн. прибутку.

Володимир ГОЛОВЕШКО, начальник Головного управління статистики у Запорізькій області