В Україні з початку року ціни в магазинах, на ринках, в аптеках, на заправках почали зростати і, судячи з усього, зупинятися найближчим часом не збираються

Інфляція пішла вгору

Дані офіційної статистики свідчать, що інфляція набирає обертів і починає виходити за заплановані Урядом та НБУ межі. Навіть у кризовому для економіки коронавірусному 2020 році інфляція була цілком в межах планового показника НБУ у 5%. Проте вже у січні 2021 року річна інфляція становила 6,1%, а у лютому – 7,5%.

За даними Головного управління статистики в Запорізькій області, інфляція на споживчому ринку Запорізької області в березні 2021 у порівнянні з лютим 2021 склала 1,9% (в Україні – 1,7%), з початку року – 4,3% (в Україні – 4,1%).

На думку експертів, однією з головних причин пришвидшення інфляції стало зростання мінімальної зарплати з 1 січня 2021 року, коли мінімалка збільшилася одразу на 20% – із 5 до 6 тис. грн (до речі, у грудні цього року вона має зрости ще на 500 грн).

Таким чином, збільшена мінімалка означає більшу собівартість товарів чи послуг у будь-якій галузі. В тому числі, і за комунальні послуги.

Газ, за даними Держстату, подорожчав на 63,6%, електрика – на 36,6%.

Квитанції за комунальні послуги та гроші, в Києві, 19 жовтня 2020 р.  Фото Поліщук Максим / УНІАН

Квитанції за комунальні послуги та гроші, в Києві, 19 жовтня 2020 р. Фото Поліщук Максим / УНІАН

Продукти дорожчають

Останнім часом на світових ринках дорожчають продукти харчування. За даними Продовольчої сільськогосподарської організації ООН (FAO), у лютому індекс цін на харчі зріс на 17%. Це найвищі темпи росту з 2012 року.

Для українських аграрних експортерів це гарна новина. З іншого боку, це означає, що вирощувати зерно чи олію для внутрішнього українського ринку сільгоспвиробникам не так цікаво, як для зовнішнього. Через збільшення імпорту спостерігається і зростання цін в магазинах – від олії, цукру та круп до борошна і хліба. При цьому саме на харчі українці витрачають найбільшу частку своїх доходів – майже половину.

Із харчів беззаперечним лідером здорожчання стали яйця, які від березня 2020 подорожчали у понад 2 рази або на 109,1%. У їхній собівартості 60% – це складові на утримання та вигодовування курей – зерно, вода, світло.

За даними Головного управління статистики в Запорізькій області, ціни на продукти харчування і безалкогольні напої в березні 2021 в порівнянні з лютим 2021 зросли на 2,1%. Найбільше подорожчала олія соняшникова (на 12,0%). Зросли ціни на м’ясо птиці, кондитерські вироби з борошна, продукти переробки зернових, маргарин, цукор, фрукти, кисломолочну продукцію, яловичину і телятину, свинину, овочі, молоко, яйця, рибу та продукти з риби.

Водночас подешевшали макаронні вироби (на 0,9%), масло (на 0,5%) і сири (на 0,2%). Алкогольні напої, тютюнові вироби подешевшали на 0,1% в результаті зниження цін на алкогольні напої на 0,7%.

Великодній кошик коштуватиме майже 800 грн

За середніми цінами по Україні станом на 1 квітня 2021 року вартість великоднього кошика складе близько 780 грн. Такі розрахунки навели науковці Інституту аграрної економіки. За їхніми даними, цього року традиційний святковий набір – паска, яйця, домашня ковбаса, буженина, сало, вершкове масло, м’який і твердий сири обійдуться українцям на 160 грн – тобто на 25,8% – дорожче, ніж торік, коли мінімальний набір цих продуктів коштував 620 грн.Великоднiй_кошик

Як поінформував директор Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», академік НААН Юрій Лупенко, вартість основної складової великоднього кошика – паски домашньої випічки – складе близько 120 грн за 1 кг. Втім, її вартість напряму залежить від складових та оздоблення випічки.

Зростання вартості паски зумовлене подорожчанням яєць, цукру, борошна і вершкового масла.

Неочікувано дорогою складовою святкового кошика 2021 року стали яйця, ціна яких зараз 33-38 грн за десяток, що на 90% більше, ніж у березні минулого року.

Традиційно дорогими будуть м’ясні продукти: домашня ковбаса (0,5 кг) – 130 грн (230-305 грн за 1 кг) та буженина (0,5 кг) – 135 грн з розрахунку 230-280 грн за 1 кг. Порівняно з 2020 роком вартість буженини збільшилася в середньому по Україні майже на 22,7%, а домашньої ковбаси – на 10,2%.

Сало (0,5 кг) обійдеться в 50 грн з розрахунку 90-132 грн за 1 кг.

Серед молочних продуктів найбільше доведеться заплатити за твердий сир (0,5 кг) – 120 грн (200-268 грн за 1 кг) та вершкове масло (0,5 кг) – 114 грн (180-230 грн за 1 кг). М’який сир (0,5 кг) обійдеться приблизно у 58 грн (100-120 грн за 1 кг).

У разі наповнення великоднього кошика іншими, неосновними складовими: помідори, огірки, яблука, червоне вино, – його вартість зросте до 963 грн. Це на 162 грн або на 20,2% більше вартості кошику такого ж складу у 2020 році.

Таке зростання зумовлене ціновою ситуацією на ринках сезонних плодів, зокрема, яблук, а також збільшенням ціни на плодові вина, пояснив експерт. Порівняно з 2020 роком ціна яблук зросла на 42,9 % і становить 10 грн за 0,5 кг (15-28 за кг). Середня ціна по Україні на овочі лишилася на рівні минулого року: томати тепличні (0,5 кг) – 25 грн (45-60 грн за 1 кг), на огірки (0,5 кг) – 28 грн (50-70 грн).

За пляшку церковного вина «Кагор», в середньому, доведеться заплатити 120 грн (80-135 грн за пляшку).

– Певна частина українців зазнала відчутних фінансових втрат в умовах карантинних заходів і змушена економити, зокрема на підготовці до Великодня. Водночас, загальна вартість Великоднього кошика складає 6-7% середньомісячної заробітної плати пересічного українця та 20-22% середньої пенсії, тобто є доступною для переважної кількості наших співгромадян, – підсумував Юрій Лупенко.

Читайте також: Скільки людей проживає в Запорізькій області – статистика