У попередньому номері «ЗС» ми вам розповіли, чому після збору врожаю потрібно зрізати листя полуниці. А от у липні вам варто потурбуватися вже про розширення плантації цієї ягоди, також захисту рослин від шкідників і хвороб, спорудою компостера (якщо ним не обзавелися раніше) та плануванням території під інші культури. Однак повернемось до полуниці.

Як відомо, її вирощують на одній ділянці не більше 4-х років. За цей час у грунті накопичується велика кількість патогенної для цих ягідних культур мікрофлори, та й сам грунт збіднюється. Тому чергову плантацію закладають на сонячному місці, не ближче 10 м від старої. Звідки взяти посадковий матеріал? Зачекайте – зрізані вами кущі скоро відростуть і дадуть так звані «вуса», від яких підуть нові 3-4 кущики. Тож не вагайтесь – перший можна брати, а інші віддати сусіду. У спецільній агролітературі рекомендують висаджувати кущі на грядках з інтервалом 20 см, але на практиці цього замало, тому я, приміром, висаджую через 50 см і 60 см у міжрядді.
Нагадаю, що в липні аж до завершення збору врожаю ягідних культур не рекомендується застосовувати хімікати. Ранньо-річний санітарний комплекс, в який входять видалення застарілого листя і вусів, прополка, розпушування і профілактична дезінфекцію, можна проводити тільки на полуничних грядках, які вже відплодоносили.
У липні також повторно садять кріп, дайкон, редис, редьку, шпинат, салат, зелену цибулю, огірки, кукурудзу, моркву, спаржеву квасолю, боби і навіть картоплю, тобто все те, що не було посаджено навесні. Але в нашому засушливому регіоні півдня України із усього перерахованого я висаджую лише дайкон та редьку – раніше вони і не потрібні. Та й кожному овочу, як-то кажуть, свій час.
Можна посадити капусту ранніх термінів дозрівання, тоді до середини осені реально отримати багатий врожай. Особливо добре росте рання капуста під час осінніх дощів.
Рекомендується також проводити на ділянці загальні роботи по догляду за овочевими культурами: прополка бур’янів, розпушування, полив, мульчування, внесення добрив.
До речі, липень – це час активізації шкідників і хвороб. Рекомендується періодично доглядати за рослинами, проводити профілактичні заходи, знищувати хворі та пошкоджені рослини.
У цей же час можна зайнятися формуванням помідорних кущів, видалити непотрібні пасинки і листя, що дають зайву тінь. Кущі підв’язують до опори для стійкості. Під час цвітіння помідори обприскують 1%-вою бордоською рідиною або системними препаратами проти хвороб. В якості народного засобу використовують обприскування часником і золою, це допомагає проти фітофторозу. Важливо проводити таке обприскування при зміні погодних умов, наприклад, при зниженні нічних температур.
Якщо на кущах з’явилися довгі пасинки, то їх нахиляють і прикопують, щоб рослині було легше годувати зелену масу, так як з’являться додаткові корені. Також пасинки можна видалити і помістити їх у воду або розчин зі стимулятором. Коли вони пустять коріння, їх треба відсадити. Садять зазвичай після збирання ранньостиглих культур. Такі томати швидко зацвітуть і дадуть урожай.
На ділянці, де росла картопля, можна садити томати, але за умови, що картопля не хворіла, і після обробки грунту (полив розчином марганцівки, внесення золи і добрив).
У липні зав’язується листя над головками кольорової капусти. Якщо рослини пошкоджуються шкідниками, їх посипають золою. По мірі того, як капуста росте, грунт розпушують на глибину до 4 см.
У цей же час проводять проріджування таких коренеплодів, як редька, петрушка і морква, формують і підв’язують огірки.
Поливають огірки теплою водою. Можна полити розчином зі скошеною травою 1 раз у 5-7 днів. Грунт має бути добре зволожений. Так як огірки погано реагують на утворення грунтової кірки, посадки мульчують.
Крім робіт з огірками, не забувають проріджувати посадки з патисонами і кабачками. Частину листків при цьому видаляють. Прибирають уже урожай цибулі і часнику.
Про те, що потрібно робити в цей час у саду, читайте в наступних номерах «ЗС».