Добра консервація для добрих людей! Виробники домашніх заготівок та здорових продуктів уже третій рік поспіль на площі Маяковського проводять «Всеукраїнський фестиваль домашньої консервації». 16-17 вересня зібрано 1828 кг заготовок на зиму – овочів, фруктів, грибів і зелені, зроблених господинями з любов’ю, а також нашинковано на засол 180 кг капусти, які поїдуть нашім воїнам у АТО.

«Патріотичний та унікальний захід, що народився в Запоріжжі, аналогів якому немає ані в Україні, ані в світі!» – у цьому переконана президент фестивалю, голова громадської організації «Запорізький колір» Наталія Бабенко. Її авторський проект, організований за підтримки конкурсу соціальних проектів «Ми – це місто» МК «Запоріжсталь», продовжує відкривати для мешканців міста різних майстрів своєї справи з різних областей України, які роблять здорові заготівки на зиму та діляться своїми вміннями.IMG_2116_novyy-razmer-1

На відвідувачів чекав «смачний» ярмарок, домашня консервація та крафтові смаколики, а також цікаві учасники. Особлива увага приділялась майстер-класам, квестам. Бо фестиваль – це не тільки декор овочів та банок, дегустація пряників, меду і горіхів, пастелі, карамелі, соків, соусів, цукатів, сирів ручної роботи та диковинного варення і джему із троянд, базиліку, чорниці чи лимону, – а свято для всієї родини!

  • Ми показуємо консервування як частину народної культури України і Запоріжжя, справжнє мистецтво, яке об’єднує покоління і громади, – ділиться Наталія Бабенко. – А ще ми збираємо консервацію і передаємо її нашим воїнам та дитячим будинкам. У 2015 році, на Першому фестивалі, це було понад 800 кг закаток. У тому році – вже понад 1826 кг зібрано на благодійні потреби: офіційно встановлений рекорд України.

У безперервному концерті взяли участь відомі актори і співаки Запоріжжя, наприклад Анатолій Сердюк, Юрій Макаренко, колективи «Міського палацу дитячої та юнацької творчості». У фуд-зоні громадська діячка Надія Мороз – автор проекту «Вареники ZP» та волонтери 55-ї артилерійської бригади готували смачні традиційні млинці, вареники, добавляючи в рецепт свою любов та наш запорізький драйв!

«З’їв вареник – допоміг солдату!» – девіз доброї справи Надії Мороз. До речі, цього разу волонтери забирали консервацію на місці – під’їжджали своїми машинами і завантажувалися прямо біля площі Маяковського. Як кажуть, дорога ложка до обіду!

Можна було скоштувати навіть піццу від провідного запорізького ресторану. А ще організатори провели веселий конкурс з ліпки вареників, майстер-класи з гончарства, розпису гільз та нанесення аква-гриму. А головне – розіграли поїздку в Європу між відвідувачів!

  • Фестиваль консервації рішуче можна назвати не просто яскравим і патріотичним, а справжнім сімейним святом, – говорить фінансовий контролер МК «Запоріжсталь» Наталія Михайська. – Здається, що на площі зібралася велика дружня родина! Наше підприємство завжди підтримує подібні ініціативи, що направлені на об’єднання людей. Це потрібно кожному із нас! Бажаю, щоб та крапля добра, що ми сьогодні віддаємо, зігрівала захисників України і зберігала їх віру у краще!

Численні учасники найяскравішої події осені – небайдужі люди переконувала містян: консервація – не тільки модно і дуже смачно, це ще корисна справа. Цікаво, що Митрополит Запорізький і Мелітопольський Української православної церкви Лука і заступник голови – керівник апарату Запорізької облдержадміністрації Зінаїда Бойко прийняли участь у майстер-класі по шинковці капусти! Бо наша сила – в єдності!

Також запоріжці гуртом малювали знакову для міста картину з урожаєм під керівництвом відомої художниці Наталії Коробової. А попередню, яку створювали як діти, так і їх батьки під відкритим небом, передали у дарунок Запорізькому військовому госпіталю.

Осінній масштабний фестиваль – свято врожаю, зроблений з любов’ю до України, перетворився на комфортне місто відпочинку для всієї родини. Відчуття неймовірні! Запорожці упевнені, що він стане традиційним, ще однією візитівкою нашого чудового міста.

 

Це цікаво

Консервація – це тільки звичні помідори і огірки, варення і компоти з ягід. Господині не залишають без уваги і інші дари природи. «Запорізька Січ» зібрала топ-3 гарних рецептів. Бо консервацію приємно не тільки створювати, а й куштувати!

Нас вразили джеми із кизила. Одна із українських компаній третій рік поспіль вирощує крупніший в Європі кизиловий сад, і є першим національним виробником корисного та якісного натурального продукту.

Інгредієнти: 1 кг кизила, 250 г води, 350 г цукру, за бажанням можна додати ванільний цукор чи корицю. Спосіб приготування: помити холодною водою ягоди, варити 10 хв., а потім пропустити через сито. Добавити цукру, варити смачне і ароматне варіння на невеликому вогні, регулярно перемішувати. Добавити спеції і розлити по банкам.

Господиня Лариса Хливнюк із Мелітополя цього року привезла 9 л патріотичної консервації. В її банках затишно розмістилися написи «Україна єдина» та зображення герба. Її фірмовий рецепт смачних овочів (помідори, кабачки, огірки, морква). На 3 л. банку: 2 ст.л солі без верха, 3 ст.л цукру з верхом, 3 пігулки аспиріну, 2 ст.л оцету. Залити водою перший ряд овочів на 15 хв. Потім злити – зробити розсіл, добавить спеції і розлити по банкам.

Дивовижні на зовнішній вид, – а господарка стверджує, що дуже смачні, – помідори в’ялені. Треба взяти помідори невеликі за розміром і засушити в електросушарці. На 1кг овочів – 0,5 л води, 3-4 ст.л цукру і соль за смаком, часник, листя п’яти великих пучків базиліка. Варити протягом трьох днів, добавити натуральний замінник желатину агар-агар із морських водоростей. Все скласти до банок, залити оливковим маслом. Смачного!