Існує безліч рецептів приготування головного атрибуту Великодня – паски

“Запорозька Січ” вибрала три популярних та смачних рецепти святкової випічки.

Паска на дріжджах з білковою глазур’юПаска на дріжджах з білкової глазур'ю

Інгредієнти:

  • Молоко – 400 мл .;
  • Цукор – 300 гр + 2 ст. л.;
  • Яйця – 7 шт. +1 жовток;
  • Сухі дріжджі – 50 гр;
  • Вершкове масло – 250 гр;
  • Ванільний цукор – 30 гр;
  • Сіль – 7 гр;
  • Дрібні родзинки – 100 гр;
  • Борошно – 1 кг.

Для глазурі:

  • Білок 1 яйця;
  • Цукор – ? склянки.

Спосіб приготування:

  1. Підігріти молоко, розчинити в ньому дріжджі.
  2. Додати 2 ст. л. цукру і трохи просіяного борошна. Замісити опару, яка нагадує густу сметану. Залишити в теплому місці на 4 години.
  3. Замочити родзинки в холодній воді, злити. Ретельно промити, просушити.
  4. Розтопити вершкове масло.
  5. Збити яйця з жовтком, маслом, цукром, ванільним цукром, сіллю.
  6. Додати до опари розтоплене масло, яєчну масу. Ретельно перемішати.
  7. Додавати частинами просіяне борошно, щоб тісто вийшло густим, але дуже в’язким.
  8. Всипати родзинки, ще раз вимішати ложкою. Залишити в теплі на 2 години.
  9. Змастити форми для пасок рослинним маслом.
  10. Викласти тісто у форми на третину, залишити на півгодини.
  11. Випікати паски в розігрітій духовці до готовності, спочатку за сильнішої температури, потім її треба злегка зменшити.
  12. Для глазурі – додати в охолоджений білок трохи солі, збити.
  13. Всипати цукор, не припиняючи збивати білок.
  14. Обмазати глазур’ю охолоджені паски, присипати кондитерською посипкою або прикрасити на свій розсуд.

Шоколадно-мигдалева паскаШоколадно-мигдальна паска

Інгредієнти :

  • Борошно – 2,5 склянки.;
  • Яйця – 8 шт .;
  • Вершкове масло – 2 ст. л.;
  • Сухі дріжджі – 2 пакетики;
  • Чорний шоколад, апельсинові цукати – по 100 гр;
  • Какао – 3 ст. л.;
  • Цукор, подрібнений мигдаль – по 1 склянці.;
  • Коньяк, червоне вино – по 100 мл;
  • Лимон – 1 шт;
  • кориця;
  • гвоздика;

Для глазурі:

  • Цукор – ? склянки;
  • Яєчні білки – 3 шт.
  • Какао – 1 ст. л.

Спосіб приготування:

  1. Розчинити дріжджі в склянці теплої води.
  2. Додати борошно. Замісити тісто і відставити на пару годин.
  3. Вимісити тісто, коли воно підніметься.
  4. Відокремити білки від жовтків і збити, а жовтки – розтерти з цукром.
  5. Додати в тісто жовтки з цукром, подрібнений шоколад, мигдаль, коньяк, вино, сік лимона, цукати і прянощі.
  6. Додати збиті вершки.
  7. Викласти тісто у форму, змащену вершковим маслом.
  8. Випікати 90 хвилин при температурі 160 С.
  9. Збити білки до міцної піни, додати какао і цукор.
  10. Змастити шоколадно-мигдалеву паску глазур’ю.

Сирна паска з цукатами та родзинкамиТворожна паска з цукатами та родзинками

Інгредієнти :

  • Сир (9% або вище) – 600 г;
  • Вершкове масло, цукор, родзинки, кольорові цукати – по 100 г;
  • Сметана (20%) – 200 г;
  • Жовтки – 4 шт.;
  • Ванільний цукор – 1 ч. л.

Спосіб приготування:

  1. Протерти сир через сито або пробити занурювальним блендером.
  2. З’єднати в каструлі з товстим дном сир, сметану, ванільний цукор, цукор-пісок, нарізане кубиками м’яке вершкове масло.
  3. Додати жовтки, перемішати все до однорідності.
  4. Прогріти на малому вогні, ретельно перемішуючи, аби дати масі закипіти.
  5. Охолодити, щоб була теплою.
  6. Всипати промиті і обсушені заздалегідь родзинки, цукати. Перемішати.
  7. Змочити водою марлю, скласти у 2 шари, застелити нею пасочницю, при цьому краї марлі повинні звисати.
  8. Наповнити ємність сирною масою.
  9. Загорнути зверху краями, що звисають.
  10. Помістити зверху вантаж і ставити в холодильник на 12 годин.
  11. Прибрати вантаж, розгорнути краї марлі, обережно перевернути пасочницу і зняти марлю.
  12. Прикрасити за бажанням цукатами, родзинками, горіхами, свіжими ягодами.

Читайте також: 6 ідей оригінального декору великодніх пасок